Dagens PS

SAAB varnar för europeisk ammunitionsbrist

SAAB, med bland annat JAS Gripen i sin flotta, varnar nu tillsammans med andra europeiska försvarsbolag för Kina-beroendet av Europas egna ammunitionstillverkning.
SAAB, med bland annat JAS Gripen i sin flotta, varnar nu tillsammans med andra europeiska försvarsbolag för Kina-beroendet av Europas egna ammunitionstillverkning. (Foto: Magnus Hjalmarsson Neiderman/TT/SvD)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 08 apr. 2024Publicerad: 08 apr. 2024

SAAB och fler andra Europeiska försvarsbolag oroas för att Kina-beroendet av vissa insatsvaror vid ammunitionstillverkning kan bli en risk på sikt för Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger det svenska försvarsbolaget tillsammans med flera branschkollegor i en intervju med Financial Times.

“Beroendet av Kina medför risk”

Det handlar om så kallade “bomullslinters” som krävs för att tillverka vissa typer av ammunition. En råvara som Kina i dag har 50 procent av världsmarknaden av.

Oron i den europeiska försvarssektorn har kommit till ytan dels med anledning av det ökade behovet av ammunition som kriget i Ukraina har skapat, dels med tanke på vad som skulle kunna ske om den politiska relationen med Kina förändras.

“Det finns risk för att Kina kommer hålla inne med linters av geopolitiska skäl. Det är anledningen till att vi just nu köper så stora volymer som någonsin är möjligt för att fylla upp våra lager”, sa försvarskoncernen Rheinmetalls vd, Armin Papperger, till FT enligt Nyhetsbyrån Direkt och får medhåll av en talesperson från svenska försvarsbolaget SAAB (börskurs SAAB):

“Beroendet av Kina kan medföra ökad risk i framtiden när vi och industrin som helhet trappar upp kapaciteten och produktionen i Europa”.

SAAB har annars rosat sina aktieägare med att ta stororder efter stororder de senaste åren och särskilt sedan det svenska NATO-inträdet.

ANNONS

Senaste nytt

Kan ersättas av trä?

ANNONS

Lösningen för att minska Kina-beroendet för den europeiska försvarssektorn är att hitta sätt att producera bomullsinters på den europeiska kontinenten. På sikt skulle försvarsbolagen önska att Europa blir självförsörjande gällande bomullsinters.

Rykte: SAAB förlorar ubåts-miljardaffär

SAAB har vunnit order på order senaste året över hela världen. Men nu ser försvarsjätten ut att snuvas på en jätteaffär i Nederländerna.

Ett spektakulärt initiativ, som bland annat lyfts av SAAB, är att börja tillverka explosiv cellulosa från trä som ett sätt att säkra ett europeiskt “ammunitions-ekosystem”.

För tillfället ser ingen av bolagen som intervjuas av Financial Times några akuta problem med leveranserna utan oron gäller vad som skulle kunna ske på sikt.

Läs mer:

SAAB rusar på börsen efter jätteorder från Polen (Dagens PS)

Ammunitionsbrist hotar försvarsmakten (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS