Ammunitionsbrist hotar Försvarsmakten

Uppdaterad: 30 juni 2023Publicerad: 30 juni 2023
Försvarsmakten
Det råder brist på ammunition inom den svenska Försvarsmakten och läget är akut. (Foto: TT)

Kriget i Ukraina sätter nu sina spår på den svenska Försvarsmakten där lagret av ammunition urholkats. Något som ett nytt regeringsbeslut ska råda bot på. 

ANNONS
ANNONS

Att Sverige skulle stötta Ukraina i kriget mot Ryssland var aldrig någon tvistefråga. Med det sagt har Sveriges militära stöd till Ukraina bantat de svenska lagren av ammunition kraftigt.

Även om Försvarsmakten av säkerhetsskäl inte kan yppa exakt hur depåerna av militär ammunition ser ut, framgår det nu att läget är kritiskt, för att inte säga akut, rapporterar Dagens Nyheter.

“Väsentligt säkerhetsintresse”

Detta enligt ett regeringsbeslut där det står att läsa att ”behovet av ammunition och en ökad produktionskapacitet är synnerligen brådskande”. Ammunitionen ska därför från och med nu, och fram till år 2035 klassas som ett ”väsentligt säkerhetsintresse”.

En het potatis då det just nu är minst sagt utmanande att få fram ny ammunition. Detta sedan Sverige är långt ifrån ensamma om att bistå Ukraina. Såväl EU som USA är tillsammans med Nato i stort behov av fylla upp lagren.

ANNONS
ANNONS

Lång leveranstider

Och väntan är lång.

“Det är otroligt långa leveranstider på den ammunition som länderna beställer i dag, upp till 2027-2030. Efter det kalla kriget har hela försvarsindustrin byggt på fredstida behov med leveranser ”just-in-time” och inte för behoven i krigstid. Därför finns ofta ingen överkapacitet alls”, säger generalsekreterare Niklas Alm vid Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, till DN.

Nu är förhoppningen att regeringens beslut och smidigare upphandlingar långsiktigt ska lösa krisen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Saab landar FMV-order – så mycket är den värd

Försvaret en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivarna

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.