Ryssland kan fortsätta att exportera kol ett bra tag till. EU:s förbud mot ryskt kol kan dröja ända till augusti. Tyskland har satt press på EU för att fördröja införandet av kolförbudet.

ANNONS

Det ser ut som att EU:s förbud mot import av kol från Ryssland införs en månad senare än planerat. Det uppger EU-källor till Reuters på onsdagskvällen.

Förbudet mot ryskt kol når i så fall sin fulla effekt i mitten av augusti, en månad senare än planerat. Anledningen är att Tyskland pressat på för att senarelägga åtgärden.

Femte omgången sanktioner

Utfasningen av EU-import av det ryska kolet är en av hörnstenarna i den femte omgången sanktioner mot Ryssland som EU-kommissionen föreslagit. De nya sanktionerna är en reaktion mot dödandet av civilpersoner i den ukrainska staden Butja, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Det är första gången EU inför sanktioner mot import av rysk energi sedan invasionen av Ukraina inleddes 24 februari. Kommissionen föreslog inledningsvis en nedtrappningsperiod på tre månader för befintliga avtal. Det innebär att Ryssland kan fortsätta att exportera kol till EU i 90 dagar efter att sanktionerna införs, enligt Reuters.

Kostar Ryssland 4 miljarder euro

Det är den tiden som nu utökas med en månad. Tyskland, som är den klart största importören av ryskt kol i EU, pressade på för en förlängning av nedtrappningsperioden.

Enligt Reuters köps det mesta av ryskt kol på spotmarknaden, och kan stoppas omedelbart när sanktioner införs.

EU-kommissionen beräknar att förbudet kommer att kosta Ryssland 4 miljarder euro (41,1 miljarder kronor) per år.

ANNONS
ANNONS

EU:s föreslagna sanktioner mot ryskt kol förväntas innebära en ökning av globala importer av kol från andra länder. Man räknar också med att priserna kommer att gå upp. Reuters påpekar också att länder utanför EU kan tjäna på att köpa billigare kol – från Ryssland.’

Läs även: JPMorgan: Råvaror kan stiga ytterligare 40 procent [Dagens PS]

Läs även: Putin får 1 miljard euro om dagen av EU [Dagens PS]