JPMorgan: Råvaror kan stiga ytterligare 40 procent

Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022
Råvaror
Frågan är vad som händer med tillgången och priset på koppar framöver.(Foto: TT)

Det har varit en rejäl rusning för råvaror i år – men investmentbanken JPMorgan Chase & Co tror att de kan stiga ytterligare 40 procent. Goldman Sachs varnar för “global kopparchock”. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om investerarna väljer att satsa på råvaror när inflationen nu stiger kraftigt så kan det driva upp de redan höga råvarupriserna med ytterligare 40 procent, enligt en analys från investmentbanken JPMorgan Chase & Co, rapporterar Bloomberg.

Även om allokeringarna verkar ligga över historiska genomsnitt på råvaror, är det inte med särskilt mycket övervikt, enligt JPMorgan Chase & Co strateger med Nikolaos Panigirtzoglou i spetsen.

“Vid den nuvarande tidpunkten, där behovet av inflationssäkringar är högre, är det tänkbart att se långsiktiga råvaruallokeringar så småningom stiga över 1 procent av de totala finansiella tillgångarna globalt, och överträffa de tidigare topparna”, skriver strategerna i en rapport från den 6 april.

Allt annat lika så skulle det “skulle innebära ytterligare 30 procent till 40 procent uppsida för råvaror härifrån”, skriver de.

Råvaror har stigit brett i år, med rusningar i energi, metaller och jordbruksprodukter. Oljeriktmärket Brent har stigit 30 procent och ligger på de högsta nivåerna sedan 2008.

Även Goldman Sachs tror på råvaror, delvis för sin roll som skydd mot inflation. Goldman varnade i ett meddelande den 7 april att en global kopparchock var på gång.

Läs även: Rusning för råvaror – priserna stiger rekordsnabbt

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS