Ukraina ser de ryska soldaterna retirera – men i deras spår finns hundratals dödade civila. FN:s generalsekreterare kräver nu en oberoende utredning som ”leder till effektiv ansvarsskyldighet”.

ANNONS

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa på söndagen att han är ”djupt chockad” av bilderna på dödade civila i den ukrainska staden Butja som spridits över världen efter att Ukraina återtagit kontrollen över hela Kyiv-området.

Bilderna från Butja sätter mer press på president Vladimir Putin. Ryssland har sedan tidigare isolerats ekonomiskt med sanktionere efter invasionen av Ukraina som inleddes 24 februari.

Ukraina stöttas av Västledare

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger enligt Reuters att bilderna är ”som ett slag i magen”. Den tyska utrikesministern Annalena Baerbock kräver att Ryssland får betala för ”krigsbrott”, medan den brittiske premiärministern Boris Johnson säger att hans regering ska öka sanktionerna mot Ryssland.

Olaf Scholz, den tyske förbundskanslern, säger att de Västallierade ska komma överens om ökade sanktioner under dagarna som kommer.

”Putin och hans supportrar kommer att känna konsekvenserna”, säger Scholz enligt Reuters.

Boris Johnson
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. (Foto: TT)

Ukrainska myndigheter anklagar enligt Reuters de ryska styrkorna för att ha utfört en massaker i Butja. De ryska myndigheterna säger att bilderna är ”ännu en provokation” från Ukraina.

Kräver oberoende utredning

Reaktionerna från Västvärlden har varit starka, och Guterres kommentar kom dagen efter att vittnen och representanter för ukrainska myndigheter anklagat de ryska styrkorna för att ha dödat nästan 300 civila när de drog sig tillbaka från Butja.

ANNONS
ANNONS

”Jag är djupt chockad över bilderna på civila som dödats i Butja, Ukraina”, skriver Guterres enligt Reuters. Det är absolut nödvändigt att en oberoende utredning leder till effektiv ansvarsskyldighet”.

Läs även: Destruktivt ledarskap – har du en Putin som chef? [Dagens PS]

Läs även: Företagsledaren i korselden – att styra ett företag i uppror [Dagens PS]