EU har fattat beslut om nya regler för köp av viktiga råvaror. Lagen hindrar EU-länderna från att importera för mycket av en och samma råvara från ett och samma land. Det ska göra att exempelvis Kina och Ryssland får mindre makt över europeisk råvarupolitik och -prissättning.

ANNONS

EU har fattat beslut om importgränser av råvaror. Målsättningen är att inte vara för beroende av enskilda länder vid 2030.

MISSA INTE: IMF varnar för Sverige [Dagens PS]

Råvaror från Kina

Om lagen följs kommer det bryta det massiva beroendet av enskilda varor från exempelvis Kina, som står för stora delar av de viktiga batterimetallerna som kommer behövas för att elektrifiera den europeiska biltrafiken bland annat.

Även aluminium är en råvara som kommer framförallt från ett enda land, nämligen Ryssland.

Men största problemet har varit EUs:s beroende av fossilbränslen från Ryssland. I och med stormaktens invasion av Ukraina i februari i fjol avslöjades hur beroende vi blivit av råvaror från enskilda diktaturer och skurkstater i öst.

ANNONS
ANNONS

Det adresserades bland annat till EU:s ordförande Ursula von der Leyens tal till unionen i september i fjol. Det är punkterna som togs upp där som nu blir lag.

Två tredjedelar från ett och samma land

Den nya lagen kommer innebära att EU:s medlemsländer måste ändra sina försörjningskedjor av exempelvis metaller och fossila bränslen.

Som mest ska 65 procent av en särskild råvara kunna importeras till EU från ett särskilt land (utanför EU).

Genom att ha alternativa försörjningsled ska man minska sårbarheten i systemet för händelser i omvärlden.

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Läs mer om råvaror:

IMF om Kinas ekonomi [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

IMF varnar för Sverige [Dagens PS]

Nu flyr allt fler till guld [Dagens PS]

Svag svensk krona [Dagens PS]