Guldpriset ökar snabbt när investerare söker sig till säkra tillgångar. Att lämna osäkerheten bakom sig är en trend som snabbt sveper fram över både Europa och Wall Street, och då är guld att säkert kort att hålla i handen.

ANNONS

Guld. En tillgång som känns säker. Så känner i alla fall många investerare just nu som i veckan har köpt upp guldlager där guldpriset på måndagen nådde 655 000 kronor per kilo – det högsta priset någonsin.

Guld – en säker källa

På torsdagsmorgonen ligger priset per uns på runt 1921 dollar och är på väg uppåt. Det ser i nuläget inte ut som att investerare skulle blicka mindre mot guld framöver eftersom läget inom bankvärlden med Credit Suisse som senaste exempel, ser allt annat än ljus ut, skriver Kitco.

Bankkrisen har även satt börserna i gungning, bland annat på Wall Street och även i Asien.

Kommer Fed höja räntan eller inte – det är frågan

Den stora frågan blir nu vad som händer nästa vecka vid Feds räntemöte. Kommer centralbanken höja räntan eller tar man en paus för att vänta ut den oroliga situationen?

Enligt FedWatch ser det oerhört jämt ut för tillfället om Jerome Powell kommer köra på som vanligt eller inte. Sannolikheten att Fed inte höjer räntan ligger på 50,5 procent, och att man istället höjer med 25 punkter har en sannolikhet som ligger på 49,5 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Oljepriset störtdyker efter SVB-kollapsen [Dagens PS]

Läs även: Fed planerar hårdare krav på banker igen [Dagens PS]