Internationella valutafonden menar att fastighetskrisen i Kina inte är över än och att mer behöver göras för att få slut på den.

ANNONS

Kinas fastighetsmarknad bidrar till ungefär en fjärdedel av landets BNP och sedan regeringen 2020 slog ned på fastighetsutvecklarnas höga skuldsättning har branschen hämmat tillväxten, det rapporterar CNBC.

Ytterligare åtgärder behövs

De senaste månaderna har de kinesiska myndigheterna börjat lätta på restriktionerna för finansiering, men Internationella valutafonden, IMF, tycker att mer behövs.

”Myndigheternas senaste politiska åtgärder är välkomna, men enligt vår åsikt kommer ytterligare åtgärder att behövas för att få ett slut på fastighetskrisen”, sade Thomas Helbling, biträdande direktör för IMF:s avdelning Asien-Stillahavsområdet, i en presskonferens, skriver CNBC.

Han säger till CNBC att många av åtgärderna tar upp finansieringsfrågor för utvecklarna som fortfarande har relativt god ekonomisk hälsa, varför det kommer hjälpa.

”Men problemen med att fastighetsutvecklarna står inför stora ekonomiska svårigheter är ännu inte åtgärdade. Frågan om det stora beståndet av oavslutade bostäder, mer allmänt, är ännu inte behandlad”, säger han vidare till CNBC.

Lägenheter säljs ofärdiga

Vanligtvis säljs lägenheter i Kina innan de färdigställts, Covid-19 och ekonomiska svårigheter bromsade byggandet så mycket att vissa bostadsköpare förra sommaren, i protest, stoppade sina bolånebetalningar.

Därefter betonade kinesiska myndigheter behovet av att hjälpa fastighetsutvecklare att bygga klart sina försålda lägenheter.

Såld bostadsyta minskade

Förra året minskade ändå den sålda bostadsytan i Kina med nästan 27 procent och fastighetsinvesteringarna minskade med 10 procent, detta enligt officiella siffror.

”Jag tror att det skulle vara bra att peka på en väg ut och … hur omstruktureringen skulle kunna göras och vem som kommer att absorbera förluster om det finns några förluster,” säger Thomas Helbling till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Han påtalade också att det behövs ytterligare åtgärder för att komma till rätta med Kinas stora bestånd av ofärdiga lägenheter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fastighetssektorn i Kina inte redo för återhämtning [Dagens PS]