Inte sedan 2017 har Moskvabörsen, det så kallade MOEX Rysslandsindexet, stått så lågt och det är främst Putins fel.

ANNONS

På måndagen backade Moskvabörsen drygt 7 procent och förlängde därmed förra veckans 14-procentiga nedgång och stängde på lägsta noteringen sedan 2017.

Det uppger bland andra Trading Economics.

Bakgrunden till den tunga börsfallet är den ryska upptrappningen av kriget i Ukraina ock Kreml-ledningens nya kärnvapenhot.

”Folkomröstningar om att ansluta sig till Ryssland fortsatte i fyra regioner i Ukraina efter att omröstningen inleddes i helgen, vilket väckte oro för att Moskva kommer att svara aggressivt på Kievs senaste motattack eftersom territorierna tidigare kommer att ses som inhemskt annekterade”, skriver Trading Economics.

I ett tal till nationen förra veckan gav Putin ordern till reservister att inställa sig till kriget, alternativt stämplas som desertör med följden  kännbara straff.

Rysslands militära mobilisering i Ukraina uppges vara den största sedan andra världskriget.

Vid sidan av det viftar alltså den ryske presidenten på nytt med kärnvapen.

Den ryska aktiemarknaden, som handlas i rubel, pressas även av att landet tänker införa skatt på export för att täcka ett hotande budgetunderskott.

ANNONS
ANNONS

När Moskvabörsen nu faller som en sten är det energi- och gruvbolag som tyngs mest. Rosneft och Severstal rasade både 10 procent under måndagen, och VTB stängde 9 procent lägre, vilket enligt uppgift är en ny rekordlåg nivå.

Läs även: Lavrov svarar inte på om Kina pressar Ryssland [Dagens PS]

Läs mer: Polen: Hårdare sanktioner mot Ryssland – Ungern: Inga alls [Dagens PS]