Länder som Polen, Estland, Lettland och Litauen trycker på i EU för hårdare sanktioner mot Ryssland. Samtidigt vill Ungern inte ha några nya sanktioner alls, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Stäng av Ryssland från Swift, förbjud diamantimporter, och fler sanktioner mot lyxvaror och Rysslands IT-, cybersäkerhets- och mjukvaruindustri. Det kräver Polen, Estland, Lettland och Litauen i förhandlingar om EU:s nästa sanktionspaket.

Men samtidigt vill Ungern inte ha några nya sanktioner alls, så det kan bli svårt att komma överens eftersom alla EU:s 27 länder behöver enas för att genomföra sanktioner, rapporterar Financial Times.

Ungern vill ta bort sanktioner mot Ryssland

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska på onsdagen ha sagt på ett möte med Fidesz-partiet att EU:s befintliga sanktioner mot Ryssland bör skrotas. Under torsdagen meddelade partiet att de planerar en ”nationell konsultation” om ungrarna stödjer EU:s sanktioner.

Diplomater påpekar dock enligt Financial Times att Ungern ställt sig bakom samtliga sanktionspaket mot Ryssland hittills, och att ett åttonde sådant troligen påverkar Ungerns ekonomi mindre än oljeembargot.

EU trycker på om pristak på olja

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att nya sanktioner behövdes för att svara på Rysslands beslut att påbörja en partiell mobilisering och initiera åtgärder för att annektera delar av östra Ukraina.

Det stora målet för kommissionen är enligt FT att driva igenom ett hårt förhandlat G7-avtal för att sätta ett tak för priset på rysk olja efter månader av USA-ledda förhandlingar.

ANNONS
ANNONS

Det senaste försöket för EU att begränsa rysk olja i maj slutade med att Ungern vägrade förrän de fått ett undantag så att deras raffinaderier kan fortsätta importera olja från Vladimir Putins Ryssland.

Läs även: EU: ”Ungern inte längre en demokrati” [Dagens PS]