Ryssland lider svidande nederlag på slagfältet i Ukraina och nu hotar Putin i ett tal på nytt med kärnvapen och understryker att det ”inte är en bluff”.

ANNONS

”Ryssland kommer att använda alla instrument som står till dess förfogande för att motverka ett hot mot dess territoriella integritet – det här är inte en bluff”, sade den ryske presidenten i ett tal till nationen, berättar The Wall Street Journal.

Putin anklagar än en gång västmakterna för konflikten i Ukraina och att hans soldater möter det bästa väst har att tillgå i vapen och trupper i striderna i Ukraina.

Samtidigt beordrade han i talet som Dagens PS berättade i morse reservister att mobilisera partiellt för att tillsammans med specialister återta den ryska offensiven i landet i det som från rysk sida beskrivs som en ”specialoperation” i Ukraina.

Han beskyllde på nytt Ukraina för attacker mot det av ryska trupper ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzjaregionen.

Han hävdade också, utan bevis, att Nato sagt att det går att acceptera ett kärnvapenangrepp mot Ryssland.

ANNONS
ANNONS

”Till dem som tillåter sig sådana uttalanden vill jag påminna dem om att Ryssland också har många typer av förstörelsevapen, vars komponenter i vissa fall är modernare än i Natos länder”, sade Putin, enligt WSJ.

Sju månader in i kriget har Ryssland på senare tid förlorat strategiskt viktig mark till Ukraina och den ukrainska militären fortsätter skörda framgångar i striderna mot ockupanten och invasionsmakten Ryssland.

Därav Putins utspel nu om en upptrappning från ryskt håll.

Den ryske ledaren anser att väst ägnat sig åt en flera decennier lång komplott mot Ryssland och att västländerna beväpnat terroristrebeller och fått Ukraina att bli antiryskt.

Efter Vladimir Putins 15 minuter långa tal till nationen sade den ryska försvarsministern Sergei Shoigu att konflikten kan bli långdragen och att Ryssland inte bara är i krig med Ukrainas armé utan hela västkollektivet.

ANNONS
ANNONS

Kärnvapenhotet från Ryssland nu kan, skriver WSJ, antingen bara vara ännu ett ”sabelskrammel” eller en signal om att Rysslands militära förluster i Ukraina motiverar ett försvar där kärnvapen används.

Försvarsminister Shoigu betonade i sitt tal efter Putin att alla ryska vapensystem, inklusive kärnvapnen, ”uppfyller sina uppgifter”.

Putin deklarerade i onsdagens tal även att resurser bör frigöras för att öka den ryska vapenproduktionen.