Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov svarar inte på om Kina pressar Ryssland att snart avsluta Ukraina-kriget.

ANNONS

Det var en otydlig Lavrov som efter en hånfullt sen ankomst till FN:s generalförsamling höll presskonferens.

På frågan om vad Ryssland tänker göra härnäst i konflikten efter Putins tal i veckan med nytt kärnvapenskrammel svarade Lavrov att reportern borde bli bättre på att läsa av Putin för att förstå budskapet, berättar Bloomberg.

Rysslands krig i Ukraina har nu pågått i ganska exakt sju månader och Putins tal till den ryska nationen gav ingen konkret vägledning av Rysslands militära strategi framöver, det som Ryssland beskriver som en ”särskild militär operation”.

Dock tvångsinkallas reservister i en partiell mobilisering och upptrappning av kriget där ryska trupper lidit svidande nederlag senaste tiden när Ukraina militära offensiv ryckt fram.

Stränga straff hotar ryska desertörer som vägrar inställa sig och strida för den ryska armén.

På frågan om Ryssland får ta till kärnvapen för att försvara ockuperade delar av Ukraina gav Lavrov inget tydligt svar.

Putin sade i sitt tv-sända tal till befolkningen att Ryssland skulle använda ”alla tillgängliga medel” i försvaret av områden som Moskva anser är ryskt territorium.

ANNONS
ANNONS

Putin gick på nytt även till angrepp mot västmakterna och i helgen har folkomröstningar som FN fördömt arrangerats i ryskockuperade delar av Ukraina.

Enligt den ryske utrikesministern är Ryssland berett att förhandla med väst, men man kommer inte ta första steget.

På en direkt fråga om Kina pressar Ryssland att snabbt avsluta kriget i Ukraina svarade Lavrov reportern att berätta för sina läsare att han ”undvek frågan”.