Samtidigt som mutorna i Irak skakar Ericsson och dess vd avgår Börje Ekholm inom kort från sitt styrelseuppdrag i Alibaba.

ANNONS

Nikkei Asia berättar att Börje Ekholm, som Ericssonstyrelsen backar upp trots muthärvan i Irak, lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot och ledamot i den kinesiska e-handelsjätten Alibabas revisionsutskott den 31 mars.

Något skäl till att han överger maktstolen i Alibaba anges inte.

Weijian Shan, verkställande ordförande för investeringsgruppen PAG, har utsetts till att ta över Ekholms styrelseplats.

På måndagen berättade Dagens PS att styrelsen i Ericsson har fortsatt förtroende och ger Börje Ekholm sitt stöd inför bolagsstämman nästa vecka.

Tidigare har rådgivarbolaget ISS motsatt sig ansvarsfrihet för Ericssons vd Börje Ekholm, samtidigt som tre styrelseledamöter kritiserats för att inte ha tagit sitt ansvar i samband med den uppdagade korruptionshärvan i Irak där den svenska telekomjätten av allt att döma bland annat ägnat sig åt att finansiera Islamiska statens, IS, terrorverksamhet genom mutor.

Ericsson anmält för medhjälp till brott mot mänskligheten

Ericssons mutskandal i Irak, som bolaget erkände i februari i år, kom i ljuset sedan en sparkad kvinna hämnats och läckt uppgifterna till den amerikanska finansinspektionen SEC, uppger Dagens Industri, vilket Dagens PS uppmärksammar på tisdagen.

Ericsson är anmält för medhjälp till brott mot mänskligheten i Irak då bolaget indirekt kan ha gynnat terrororganisationen IS. Dagens Nyheter uppger att ärendet handläggs av krigsbrottsåklagare Reena Devgun på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Jag kan inte säga mycket mer än att jag tagit emot en polisanmälan och att vi kommer att hantera den”, säger Reena Devgun till tidningen.

Läs även: Ericsson-arbetare kidnappades vid förhandling med IS [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ericsson erkänner Irak-skandal – mutade troligen Islamiska staten [Dagens PS]

Läs också: Ericsson rasar på misstänkta mutor till IS [Dagens PS]

Läs vidare: Ericssons mutskandal – amerikanska marknaden står på spel [Dagens PS]