Ericssons mutskandal i Irak ser ut att sprida sig till den amerikanska marknaden som nu står på spel. Bolaget kan få böta miljardbelopp på sin största marknad.

ANNONS

Ericsson har rasat rejält på Stockholmsbörsen i februari på uppgifter om att telekombolaget kan ha mutat terrornätverket Islamiska staten, IS, som Dagens PS berättat.

På onsdagen rasade aktien vidare sedan USA:s justitiedepartement uppgav att Ericsson brutit mot deras uppgörelse.

Ericssons mutskandal kan få stora konsekvenser i USA

Det kan få särskilt allvarliga konsekvenser i USA, eftersom det rör sig om just terrorstämplade IS, uppger Sveriges Television.

Telekomjätten har som bekant varit inblandat i mutskandaler i en rad andra länder som redan resulterat i motsvarande 10 miljarder kronor i böter i USA.

Ericssons vd Börje Ekholm har bott och arbetat i USA i många år och borde därför, skriver SVT, ha förstått att USA ser allvarligt på att bolaget har betalat IS mutor för att få bygga mobilnät i Irak.

ANNONS
ANNONS

Viktig marknad

USA är den största marknaden för Ericsson, och därmed extremt viktig, eftersom den står för nästan en tredjedel av hela omsättningen. Att Börje Ekholm inte var tydlig med sina förehavanden i Irak kan nu leda till nya miljardbelopp i böter för Ericsson, och att aktien fortsätter sin skakiga resa framöver.

Läs även: Ericsson-arbetare kidnappades vid förhandling med IS [Dagens PS]