Nu erkänner Ericsson korruptionsfiaskot i Irak och mycket talar för att telekomjätten finansierade terrornätverket Islamiska staten med mutpengar.

ANNONS

Det var efter påtryckningar från SVT:s Uppdrag granskning, i ett samarbete med journalistnätverket ICIJ och andra partners som Ericsson kröp till korset på tisdagskvällen – där bolaget skickade ut ett pressmeddelande som rör en utredning som går tillbaka till 2019.

Ericsson erkänner korruptionsfiaskot

Där står det klart att Ericsson har varit inblandat i utbredd korruption med en ”monetär donation utan tydlig mottagare; betalning till en leverantör för arbete utan en definierad omfattning och utan dokumentation; användning av leverantörer för att göra kontantbetalningar; finansiering av olämpliga resor och utgifter; och opassande användning av försäljningsagenter och konsulter”.

Pengar till ISIS

Detta skedde under en period då terrornätverket ISIS kontrollerade delar av Irak, och enligt Ericsson har inte utredarna lyckats fastställa de slutliga mottagarna av en del av betalningarna.

”Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, säger Ericsson vd Börje Ekholm till Di.

Vidare skriver dock Ericsson att utredningen inte kan visa att ”någon Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer”.

Men av bolagets egna uttalanden går det inte annat än att dra slutsatsen att mycket talar för att Islamiska staten mottagit mutor av svenska Ericsson, det går inte att tolka det som framkommit på annat sätt.

Indirekt erkänner ju även Börje Ekholm detta.

ANNONS
ANNONS

Utredningen inleddes 2019 sedan bolaget upptäckt oklara utlägg i Irak året innan.

Läs även: Analys: Ericsson – billig aktie med överlägsen avkastning [Dagens PS]