Dagens PS

Ericsson: Sparkad hämnades genom att läcka information

Ericsson: Sparkad hämnades genom att läcka information
Ericssons vd Börje Ekholm har fortsatt styrelsens förtroende trots skandalerna. Foto:TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 mars 2022Publicerad: 22 mars 2022

Ericsson är mitt i en korruptionsskandal, och nu avslöjar Dagens Industri att läckan var en hämnd från en sparkad anställd. Kvinnan läckte material till amerikanska SEC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ericsson erkände i februari skandalen med mutor i Irak, mutor som troligen finansierade terrornätverket Islamiska staten. Enligt Dagens Industri började SEC, Securities and Exchange Commission, att utreda företaget redan 2013.

Det var Ericssons system med försäljningsagener som blev upprinnelsen till skandalen. Enligt DI fungerade systemet så att agenter fick provision, och det var ofta en fast procentsats på kommande avtal. En svensk Mellanösternanställd byggde upp systemet, och tidningen berättar att han sparade alla avtal digitalt.

Slussade pengar till bolag

När företaget på 2000-talet flyttade ansvaret för betalningar från huvudkontoret till regionerna blev det en kvinnlig anställd som fick sköta betalningarna. Samtidigt anställde företaget enligt DI en skatteexpert i Dubai. När han lämnade Ericsson startade han en firma som skulle hjälpa företaget med skattefrågor i regionen.

”Den här skattekonsulten hade en överenskommelse med kvinnan som gjorde betalningarna till agenterna, och hon godkände betalningar till ett bolag som han hade skapat, som inte var kopplade till något kontrakt”, berättar källa för Di:s.

Det ska handla om summor som motsvarar 60 miljoner svenska kronor, och när Ericsson 2013 upptäckte utbetalningarna som kvinnan gjorde till mannnens företag fick hon sparken.

Fil med betalningar till SEC

Som hämnd skickade hon den fil hon hade med alla betalningar till de olika försäljningsagenterna till SEC, enligt DI. Myndigheten tog kontakt med Ericsson och gav företaget möjlighet att frivilligt dem med information.

ANNONS

Efter det följde nästan sex år av utredningar världen över, tills företaget kom till en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna, något som Dagens PS tidigare rapporterat. 

Företaget erkände korruptionsbrott i flera länder och fick betala motsvarande 10,1 miljarder kronor i böter.

Ericssons chefsjurist Xavier Dedullen byttes ut i förra veckan, men så sent som idag sa styrelsen att man har fullt förtroende för vd Börje Ekholm.

Läs även: ISS: Ingen ansvarsfrihet för Ericssons vd 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS