Ett hökakigt Fed-besked, hot om elbilsförbud i Schweiz och världens bästa aktie korad – Dagens PS sammanfattar nyhetsveckan.

ANNONS

USA:s centralbank höjde som väntat räntan med 50 punkter men aviserade samtidigt fler räntehöjningar framöver i kampen mot inflationen.

Läs mer om det: Fed ger nästa räntesmocka – börsen vänder nedåt [Dagens PS]

Fick börsen på fall

Det beskedet uppfattade marknaden som hökaktigt med resultatet dramatiska börsfall Särskilt och på förekommen anledning i USA.

Läs mer om börsraset: Dow Jones upplevde sin värsta dag på tre månader [Dagens PS]

Börsåret 2022 har som bekant varit osedvanligt turbulent, men investerare som satsat på det indonesiska gruvbolaget PT Adaro Mineraler har anledning att jubla.

Årets kursraket – upp 1 600 procent

Aktien i gruvjätten är upp med, hör och häpna, 1 595 procent sedan börsdebuten i januari i år och Bloomberg delar därför ut VM-bucklan mycket välförtjänst till Adaro, som är listad på börsen i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Det får du inte missa: Världens bästa aktie har rusat 1 600 procent [Dagens PS]

Elbilsförbud hotar i Schweiz

Energi- och elkris har i år varit på allas läppar sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari.

ANNONS
ANNONS

I Schweiz har bristen på el fått beslutsfattarna att diskutera ett elbilsförbud, eller åtminstone begränsa förekomsten av elbilar som enligt förslaget – om det blir verklighet – bara ska få användas om det är absolut nödvändigt, exempelvis vid läkarbesök.

Läs vidare här: Schweiz kan komma att förbjuda elbilar [Dagens PS]

Fängelse för värmepumpsbedragare

En uppfinningsrik bedragare lyckades under åratal blåsa både företag och privatpersoner med sin ”revolutionerande” värmepump.

Intet ont anande offer investerade mångmiljonbelopp i den storslagna värmepump, men i själva verket fanns varken den eller patenten på den påstådda unika snilleblixten.

Hovrätten såg inte med blida ögon på saken utan dömde mannen till fem års fängelse och tvingar mannen att betala 70 miljoner i skadestånd.

Läs mer här om det: Döms till fängelse efter bluff om värmepump [Dagens PS]

Ny moms införs i hela EU

EU moderniserar och digitaliserar skattessystemet, bland annat innebär det en ny moms i hela Europa..

Med e-fakturering från företag som bedriver handel i unionen blir det lättare för de olika medlemsländernas skattemyndigheter att exempelvis hantera momsen.

ANNONS
ANNONS

Syftet är ytterst att bekämpa momsbedrägerier och skattefel, något som svenska Skatteverket välkomnar – en vinnare på köpet är miljön när pappersarbetet minskar.

Läs vidare: EU inför ny moms – för hela Europa [Dagens PS]

Sverige har en tickande bomb

Situationen på den svenska fastighetsmarknaden är så allvarlig att den hotar att kasta in Sverige i den värsta lågkonjunkturen i EU, enligt en Bloomberg-analys.

Prisfallen på bostäder är ett av problemen, men mest akut är läget för den kommersiella fastighetsmarknaden där utlåningen från svenska storbanker är omfattande.

Läs mer här: Hotet mot ekonomin – Sveriges läge värst i EU [Dagens PS]