Dagens PS

Hotet mot ekonomin – Sveriges läge värst i EU

Sverige
Svensk fastighetsmarknad är i "fritt fall", skriver Bloomberg och varnar för att det kan utlösa värsta lågkonjunkturen i hela EU. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 dec. 2022Publicerad: 12 dec. 2022

En bostadskrasch i allmänhet och en kollaps för kommersiella fastigheter i synnerhet – det skulle kasta in Sverige i djupaste lågkonjunkturen av alla EU-länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg tar på nytt tempen på den svenska fastighetsmarknaden, som tidigare beskrivits som en “tickande bomb” och nu betecknas vara i “fritt fall” (se länk även under artikel).

Vill det sig illa riskerar Sverige att slungas in i den “värsta konjunktursvackan i EU”, enligt analysen.

Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa

Drömtillvaron i Sverige har övergått i mardröm

I artikeln uttalar sig svenska experter om hur prisrallyt på bostäder och billiga fastighetslån snabbt förvandlats till en mardröm för alla inblandade aktörer.

Det gäller både bostadsägare och fastighetsmarknadens aktörer – och även långivare – som plötsligt ställts inför en annan verklighet med skyhög inflation och stigande upplåningskostnader.

ANNONS

Senaste nytt

Utgångsläget för Sverige sämst i EU

Tiden med nollränta är förbi och prisfallet på bostadsmarknaden går nu så snabbt, skriver Bloomberg, att den kan bli djupare än förväntade prognoser på en nedgång med 20 procent.

ANNONS

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, talar i artikeln om “en dramatisk förändring” där konsumenterna nu måste prioritera sina utgifter framför allt annat.

I kölvattnet av krisen löper Sverige risk att “hamna i den värsta lågkonjunkturen bland de 27 ekonomier som utgör Europeiska unionen”, skriver Bloomberg.

För unga bostadsköpare om aldrig tidigare varit med om en bostadskrasch blir det en ny, bitter erfarenhet.

Det fasar Riksbanken för

Den svenska bostadsmarknaden anses vara en av de mest utsatta i EU då drygt sex av tio, 64 procent, av en befolkning på tio miljoner invånare uppges äga sitt hem.

“Penningpolitiken har ett snabbare genomslag här än i andra ekonomier”, säger Maria Wallin Fredholm, ekonom på Swedbank AB.

Riksbanks skräck är, framgår det, att konsumtionen ska stanna av i ett land där skuldsättningen hos hushållen är mer än 90 procent av BNP.

Kommersiella fastigheter – störst huvudvärk

ANNONS

Detaljhandeln “störtdyker”, heter det, och en fortsatt stigande inflation kan tvinga fram ytterligare kraftfulla räntehöjningar från Riksbanken.

Vid en bostadskrasch anses bankerna stå väl rustade.

Även hushållen är till viss del skyddade.

Det stora problemet är kommersiella fastigheter, som enligt Bloomberg står för mellan 16 och 36 procent av de svenska storbankernas utlåning.

Läs även: Här kommer fastighetsbolagens nästa stora kalldusch

Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS