Nu föreslår EU-komissionen en rad förändringar i skattesystemen i Europa. Bland annat vill man införa en europeisk moms.

ANNONS

För att motstå bedrägerier vill EU-komissionen modernisera och digitalisera momssystemet. Medlemsländerna kommer på sikt att bli skyldiga att utbyta information om sin gränsöverskridande handel.

Hela EU kan se

Medlemsländernas skattemyndigheter ha tillgång till uppgifter om alla fakturor som betalas av och till företag. Detta genom en ny form av e-fakturor som görs tillgänglig för exempelvis Skatteverket i Sverige, och med information som samlas i en databas för alla motsvarande myndigheter i hela EU.

Läs också: 444 000 (!) får sänkt skatt – fördubblat maxbelopp [Dagens PS]

Välkomnas av Skatteverket

Björn Erling är sektionschef på Skatteverket.

”Skatteverket ser fram mot en utveckling som kan medföra minskade momsbedrägerier och minskat skattefel”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Övergången till e-fakturering är ett stort plus, menar han.

Digital redovisning av moms

”Det är också mycket positivt att e-fakturering och rapportering nästan i realtid till skattemyndigheterna kan skapa en digital transformation i redovisnings- och beskattningsprocesserna hos företagen”, säger Björn Erling.

Förändringen berör framförallt momsen. Men e-fakturering och transaktionsbaserad redovisning kommer också hjälpa till med ren brottsbekämpning och brottsförebyggande – exempelvis mot bedrägerier.

Bra för miljön

Dessutom innebär färre papperskvitton och fakturor en liten miljövinst.

”Det finns också betydande miljö- och hållbarhetsvinster med de föreslagna reglerna, utöver de fördelar som e-fakturering i sig kommer att ha. Från Skatteverkets synvinkel kan förslaget innebära nya möjligheter att stödja våra momskunder med nya tjänster som rör deras momsredovisning och bättre möjligheter att rikta våra kontroller mer effektivt”, säger Björn Erling.

Läs mer om moms:

444 000 (!) får sänkt skatt – fördubblat maxbelopp [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Bredbandspriset rusar – dubbla inflationstakten [Dagens PS]

December slår rekord i elpris [Dagens PS]

Regeringen svänger om momsen [Dagens PS]

Elskatten ”ett svek” [Dagens PS]