Dagens PS

Nya börschefen ser ljuset i tunneln: "Många bolag gör sig redo"

En tilltagande ström av nynoteringar tror Stockholmsbörsens tillträdande vd Adam Kostyál på när han blickar framåt. Han har inte heller helt gett upp hoppet om Klarna.
En tilltagande ström av nynoteringar tror Stockholmsbörsens tillträdande vd Adam Kostyál på när han blickar framåt. Han har inte heller helt gett upp hoppet om Klarna (Foto: Judit Nilsson/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

På fredag är Karnell det första bolaget att göra börsdebut på storbolagslistan i år. Nasdaq Stockholms nya vd tror att det bara är början på en ny IPO flod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2021 var ett toppår för bolag som ville in på börsen. Sedan dess har omvärldsläget gjort IPO-marknaden gjort det mer trögt och flera aktier som noterades under guldåren har haft det tufft.

Inte gett upp om Klarna

Men att det inte skulle röra sig om “bra bolag” som släpptes in på listorna håller Adam Kostyál, ny vd för Nasdaq i Stockholm från 1 april och nuvarande noteringschef, dock inte med om.

“Jag tycker att många av de så kallade förhoppningsbolagen är kvalitetsbolag. Det är bara det att drivkraften då var tillväxt och de har fått ställa om för att visa att de kan växa med lönsamhet också. Det är bra. Det ökar hållbarheten i bolaget i sig”, säger han i en intervju med Kajsa Söderberg ekonomikanalen EFN.

De senaste åren har IPO-kön varit betydligt kortare. Höstens lyckades börsintroduktion i Rusta (börskurs Rusta) som blev en vinnare på Stockholmsbörsen i debuten är ett undantag.

ANNONS

Senaste nytt

Riskaptiten ökar

Nu ser Adam Kostyál ett betydligt ljusare noteringsklimat:

“Vi ser att inflationen är på väg ned och att räntan håller på att stabiliseras. Riskaptiten för framtiden ökar och vi börjar nu se på europeisk basis fler IPO:er. En i Tyskland och en i Schweiz”, beskriver han.

ANNONS

Han nämner samtidigt 2024 års första börsdebutant, Karnell som både Affärsvärlden och Börsveckan tycker har en attraktiv teckningskurs.

En lyckad debut där tror Nasdaq vd:n kan öka intresset för fler:

“Vi hoppas att de här gör bra ifrån sig för det kommer att öka förtroendet. Det finns stort intresse och många bolag som gör sig redo”.

Han har inte heller helt gett upp hoppet om Klarna. Han är stolt över svenska bolag som lyckas internationellt och tillstår att USA är lite mer i framkant på IPO-marknaden, men:

“Vill vi gärna att de överväger att noteras i Stockholm också.”

Stark position

Andra halvan av 2024 kommer nog vara betydligt mer aktivt, 2025 ser ännu mer intressant ut spår börschefen om noteringsklimatet.

I grunden anser Kostyál att den svenska marknaden har en mycket stark position.

ANNONS

“Vi har en av de bästa marknaderna i Europa, om inte den bästa. Den djupaste när det gäller långsiktiga ägare, vi har stark retail-marknad. Vi har en väldigt unik marknad som vi ska förvalta och utveckla.”

Just hushållens deltagande i marknaden var också något som finansmarknadsministern Niklas Wykman framhöll som särskilt viktigt i en intervju för några veckor sedan.

Ökad dialog med regeringen

Samtidigt är ytterligare utvecklande av marknaden en av Adam Kostyáls mest prioriterade frågor berättar han till EFN.

“Det jag saknar ibland är en dialog med marknaden om inte bara marknadsplatsen i sig utan vad marknaden betyder för samhället. Den rollen är väldigt viktig och den tror jag vi kan påverka tillsammans. Det är en dialog med regeringen och med de olika aktörerna i marknaden. Det är inte våra marknadsplats, det är Sveriges, och vi är förvaltare av den.”

Läs mer:

Stockholmsbörsens nya vd: Kom till oss Klarna! Dagens PS

Good news: IPO-marknaden i Europa rivstartar. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS