Dagens PS

AFV: Teckna årets första börsdebut Karnell

Karnell
Industrikonglomeratet Karnell satsar på att som första aktie 2024 göra börsdebut på storbolagslistan i Stockholm (Foto: Karnell)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 14 mars 2024Publicerad: 14 mars 2024

Tuffa tider i ekonomin har fått nyintroduktionerna att lysa med sin frånvaro på Stockholmsbörsen. Men nu är det dags för årets första debut på storbolagslistan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förutom detaljhandels Rusta (börskurs Rusta) som tog klivet in på börsen i höstas har det varit tomt i kön.

Äger sammanlagt tolv bolag

Men nu ser industriägaren Karnell ut att bli först att göra samma sak 2024 och är just nu ute på friarrunda.

Så vilka är då börsens senaste tillskott?

“Karnell är en långsiktig ägare av små och medelstora industriteknikbolag. Vårt fokus är i Norden men vi har även tittat neråt Europa och inte minst UK. Vi har ett tematiskt fokus på vissa specifika sektorer inom just industriteknik inom framförallt det vi kallar “nischproducerande bolag” som har hittat en särskild subsektor inom tillverkning där man har en specialkompetens. Det andra är “produktägande bolag” som egentligen är “storbolag fast i miniatyrform””, beskriver vd Peter Moldenius, med bakgrund på Lagerkrantz (börskurs Lagerkrantz), Karnell i en intervju med nyemissoner.se.

Just nu äger koncernen totalt tolv bolag varav sju i produktkategorin och fem i nischkategorin. En viktig faktor bakom börsnoteringen är att man vill förvärva fler.

ANNONS

Senaste nytt

41 procents uppsida enligt AFV

Ett typiskt “Karnellbolag” är storleksmässigt ett bolag som omsätter 50-350 miljoner kronor med en lönsamhet som ska ligga över 10 procent på EBITA-nivå.

ANNONS

Fredag 22 mars ska aktien göra börsdebut, är det tänkt och teckningskursen är satt till ett intervall på 26-30 kronor.

Tidningen Affärsvärlden har analyserat bolaget närmare och gillar var de ser. Tidningen ser inga röda flaggor utan ger tvärtom rådet till sparare att teckna. På sikt finns en uppsida på 41 procent menar tidningen “om man gillar serieförvärvare och inte räds lite risk”.

Sista teckningsdag är 20 mars.

Kanske kan en lyckad börspremiär för Karnell vända trenden för fler IPO:er på Stockholmsbörsens storbolagslista under våren och försommaren?

Läs mer:

Good news: IPO-marknaden i Europa rivstartar

Tillväxtmarknader mosar Wall street i IPO:er

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS