Dagens PS

Good news: IPO-marknaden i Europa rivstartar

Europa
IPO-marknaden i Europa har fått sin starkaste start på ett år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Starkaste starten i Europa på ett år för IPO:er (börsintroduktioner) med mer än dubbelt så stort insamlat kapital till de planerade bolagsnoteringarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan januari år har den europeiska marknaden för börsintroduktioner dragit in 3,2 miljarder dollar, 32,7 miljarder kronor, och det är mer än dubbelt så mycket som för ett år sedan, berättar Financial Times och konstaterar med hänvisning till London Stock Exchange Group att årets första kvartal för IPO:er är på väg att bli det bästa sedan 2021.

Det eldar på introduktionsmarknaden i Europa

IPO-marknaden fick nytt bränsle förra veckan då två private equity-ägda företag presenterade två aktuella börsintroduktionsplaner i spåren av de mer gynnsamma förhållandena på marknaden, framgår det.

Det var det tyska företaget Douglas, som sysslar med skönhetsprodukter, och som nu har som mål att ta in 1,1 miljarder euro för en börsintroduktion på Frankfurtbörsen.

Bolaget siktar enligt FT på att nå en värdering på 6 miljarder euro.

Här deltar svenska EQT i den planerade IPO:n

Där utöver tillkännagav dermatologikoncernen Galderma, som kontrolleras av svenska riskkapitalbolaget EQT, att siktet är inställt på att samla in 2,3 miljarder dollar till en börsnotering i Schweiz.

Suneel Hargunani, co-head för aktiekapitalmarknaderna för Europa, Mellanöstern och Afrika på Citigroup, tror på en ökande IPO-marknad i Europa framöver.

ANNONS

“Vi befinner oss i ett tidigt skede av en återhämtning i IPO-cykeln. Förtroende kommer att byggas upp från affär till affär”, säger han till FT.

“Eftermarknads- och prissättningsframgångar kommer att bidra till att utöka pipelinen, men sentimentet är fortfarande något försiktigt”, kontrar Stephane Gruffat, co-head för Emea equity capital markets för Deutsche Bank.

Läs även: Tillväxtmarknader mosar Wall Street i IPO:er Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS