ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Mystisk resa till Saudi gav utdelning på börsen

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Embracer
Vad gör egentligen spelbolaget Embracers vd i Saudiarabien? Det var det flera som undrade, vilket drev upp aktien. (Foto: Pixabay

Glada tillrop från SCB kring Sveriges BNP inledde tisdagens affärer på Stockholmsbörsen. Det hann dock övergå i bistrare tongångar under eftermiddagen, vilket resulterade i ett avslut på minus. Undantaget stod spelbolaget Embracer för, som rusade på ett rykte. 

ANNONS
ANNONS

Man ska, som det slitna gamla uttrycket säger, inte ropa hej för tidigt.

Knappt hade världen dragit en lättnadens suck för det omtalade skuldtaket i USA, så blev det deppigt igen.

Pessimistisk chefsstrateg

Skälet till det, kan delvis härledas till den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley och ett realistiskt, men likväl pessimistiskt uttalande om det ekonomiska läget.

I enkla ordalag handlar det om statsskuldsväxlar, som enligt chefsstrateg Mike Wilson, kan komma att absorbera likviditeten på finansmarknaden och bromsa börsrallyt, vilket Dagens PS tidigare under tisdagen rapporterat. 

Det lämnar, om Wilson har rätt, en redan påfrestad marknad i ännu en obekväm sits, vilket givetvis skapar smolk även i den svenska bägaren.

ANNONS
ANNONS

Från grönt till rött

På Stockholmsbörsen innebar det att förmiddagens gröna siffror övergick i rött och att såväl OMXSPI som storbolagsindexet OMXS30 stängdes under nollan.

I minus-ligan återfanns bland andra vitvarujätten Electrolux, som tappade närmare 3,5 procent, på grund av en tidigare kommunicerad avsättning på hundratals miljoner.

Embracer i Saudiarabien

Desto mer spelbara, tycktes Embracer, som efter måndagens dipp, lyckades hitta tillbaka till toppformen och landa på plus 11 procent.

Skälet till detta ryck ska enligt Dagens Industri vara de spekulationer som uppstått kring Lars Wingefors, vd på Embracer, som av den händelse befinner sig i Saudiarabien.

Huruvida Embracers resa är ett spel för gallerierna eller ej, återstår att se.

ANNONS

Oncopeptide friade

Under dagen kunde Dagens PS även rapportera om Saab, som mottagit en rejäl order på ammunition från Försvarets materielverk värd 3 miljarder.

Tidigt på tisdagen stod det även klart att Ekobrottsmyndigheten lägger ned sin utredning mot Oncopeptides forskningschef och tidigare vd Jakob Lindberg, då det inte går att bevisa att han gjort sig skyldig till brott.

Det var i mars i år som Lindberg anhölls, misstänkt för grovt insiderbrott.

Vill du läsa mer nyheter om Embracer och andra bolag på Stockholmsbörsen? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

BNP trissar upp Stockholmsbörsen

FI varnar: Förhöjd risk och sårbarhet för banker

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här