Utredningen mot Oncopeptides förre vd läggs ned

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Oncopeptides forskningschef och före detta vd Jacob Lindberg har anhållits misstänkt för grovt insiderbrott
Oncopeptides forskningschef och före detta vd Jacob Lindberg har anhållits misstänkt för grovt insiderbrott. (Foto: Oncopeptides)

Ekobrottsmyndigheten lägger ned sin utredning mot Oncopeptides forskningschef och tidigare vd Jakob Lindberg, eftersom det inte går att bevisa att han gjort sig skyldig till brott. 

ANNONS
ANNONS

Tidigare i våras anhölls bioteknikbolaget Oncopeptides forskningschef och tidigare vd Jakob Lindberg, misstänkt för grovt insiderbrott, vilket Dagens PS rapporterade om.

Nu lägger Ekobrottsmyndigheten ned sin utredning. Anledningen är att det inte längre finns anledning att fullfölja förundersökningen, då det inte går att bevisa att Jakob Lindberg gjort sig skyldig till brott.

Har fullt förtroende för Lindberg

På Oncopeptides välkomnar man Ekobrottsmyndighetens beslut:

“Vi är glada att kunna konstatera att Ekobrottsmyndigheten inte ser någon anledning att driva förundersökningen vidare”, skriver Monica Shaw, vd Oncopeptides i ett pressmeddelande.

“Vi har ett fullt och orubbat förtroende för Jakob Lindberg och värdesätter verkligen hans bidrag till Oncopeptides”, fortsätter hon.

ANNONS
ANNONS

Anhölls i mars

Den 8 mars skrev bolaget att Jakob Lindberg anhållits för ett ”misstänkt brott mot lag om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden”. Ett par dagar senare släpptes han på fri fot.

Ska ha delat med sig av information

Enligt åklagaren Pontus Hamilton ska brottet ha begåtts i oktober 2021.

Grunden i åklagarens utredning är att Lindberg ska ha informerat en annan person i samband med att Oncopeptides tvingades dra tillbaka läkemedlet Prepaxto på USA-marknaden.

Läs även: Oncopeptides forskningschef anhållen  

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.