Dagens PS

BNP trissar upp Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen
Efter en håglös måndag på Stockholmsbörsen var tisdagens BNP-siffror från SCB precis vad som behövdes. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023

Dagsfärska BNP-siffror gjorde susen för Stockholmsbörsen som kunde vända blad och öppna på plus. Det gjorde gott för såväl OMXSPI-index och storbolagsindex OMXS30 som ökade med 0,1 procent. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en håglös måndag på Stockholmsbörsen var tisdagens BNP-siffror från SCB precis vad som behövdes, då de visade på tillväxt för det första kvartalet.

Som en motpol till det, presenterade även Finansinspektionens en stabilitetsrapport, som bland annat flaggade för fallgropar som höga räntor och lägre risktagande, där hushållen och fastighetsbolagen återkommande drar det kortaste strået, vilket Dagens PS rapporterat om.

”Det finns en förhöjd risk för att det ska bli stökigt på finansmarknaden. Vi har ännu inte sett de fulla effekterna av den räntehöjning som skett globalt. Vår bedömning är att det finns god motståndskraft i det svenska finansiella systemet med välkapitaliserade banker. Men vi behöver följa utvecklingen och vara på tårna”, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr.

SBB tillbaka till staten

Det för oss osökt till fastighetsbolaget SBB, som under måndagen ännu en gång var i ropet, med anledning av sin potentiella försäljning.

En nyhet som fick flera tunga näringslivsprofiler att reagera. Däribland finansmannen Christer Gardell, som nu föreslår att man ger staten chans att köpa tillbaka SBB-fastigheter.

Ett förslag som välkomnats av bland andra Miljöpartiet. Mer om detta läser du här!

ANNONS

Senaste nytt

Riksbanken åter i blåsväder

ANNONS

När vi ändå är inne på fastigheter och staten kan vi passa på att nämna att den redan hårt kritiserade Riksbanken, nu även får bära hundhuvudet för fastighetsbubblan, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Att Riksbanken skulle ha varit för generösa med att låna ut pengar till fastighetsbranschen tillbakavisas dock av nuvarande rikksbankschef Erik Thedéen.

Miljardorder på ammunition

En annan nyhet för tisdagsmorgonen handlade om försvarskoncernen Saab, som mottagit en miljardorder på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf från Försvarets Materielverk, FMV, skriver Dagens Industri. 

Hur mycket krut det kommer tillföra aktien återstår i skrivande stund att se.

Oncopteptide stiger

En aktie som de facto steg i morgonhandeln var forskningsbolaget Oncopteptides, sedan det framkommit att Ekobrottsmyndigheten lagt ned utredningen mot tidigare vd:n Jakob Lindberg, som misstänkt för grovt insiderbrott.

Vill du läsa mer nyheter om Stockholmsbörsen? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Det händer på finansmarknaderna i dag 30 maj

Embracer dippar på klen Stockholmsbörs

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS