Morgan Stanley: Ingen sol i sommar på börsen

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
morgan stanley varnar för falskt börsrally
Enligt Morgan Stanley väntar ingen solig sommar på börsen. Deras chefsstrateg Mike Wilson har fyra tunga anledningar till varför börsen ska ner. (Foto: TT)

Även om en lösning på det berömda skuldtaket i USA reducerar marknadsrisken på börsen på kort sikt så är inte faran över.

ANNONS
ANNONS

Tvärtom, menar investmentbanken Morgan Stanleys chefsstrateg Mike Wilson

Pest eller kolera

Om skuldtaket justeras upp innebär det nämligen, enligt Wilson, att den amerikanska staten kommer att emittera statsskuldsväxlar.

Det kommer att absorbera likviditeten på finansmarknaden och kan leda till att börsrallyt hittills i år avstannar och reverseras.

Marknaden tycks alltså ha att välja mellan pest och kolera.

ANNONS
ANNONS

Inga dystergökar besvikna

Morgan Stanley tillhör som bekant för närvarande de mest pessimistiska aktörerna på Wall Street. Och Mike Wilson gör inte dystergökarna besvikna.

Om inte problematiken med skuldtaket realiseras har han fyra argument till för att fly börsen.

För låg riskpremie på börsen

För det första anser Wilson att värderingarna är för höga. P/E-talet för medianaktien på indexet S&P 500 är nu 18,3, och 18 justerat för de stora techjättarna.

Historiskt sett, från 1990, är värderingen nu nästan i den högsta decilen (tiondelen). Det ger med rådande ränteläge implicit en riskpremie på låga 2 procent.

Vinsterna ned 20 procent

För det andra menar Wilson att vinstprognoserna i marknaden är för höga. Konsensusestimaten bygger på att vinsterna ska ta fart under andra halvåret.

Det tror Morgan Stanley är på tok för optimistiskt och räknar istället med att vinsterna i USA faller med hela 20 procent i år.

Källa: Real Investment Advice

Räntan ned om tillväxten backar

För det tredje hoppas marknaden för mycket på räntesänkningar, som beräknas komma i slutet av året.

Wilson bedömer att den amerikanska centralbanken sänker först när en recession är ett faktum eller att inflationen har fallit.

ANNONS

Men i så fall till priset av att en lägre tillväxt lägre vilket drabbar vinsterna.

Konsumtionen mattas av och likaså börsen

Slutligen tycker Wilson att marknaden blundar för risker såväl i banksystemet som konsumtionen. Bankerna kommer att strama åt kreditgivningen vilket hämmar företagens tillväxt.

När det gäller konsumtionen i den amerikanska ekonomin så har den varit överraskande stark. Men nu tycker sig Wilson se tecken på att styrkan i konsumtionen börjar avta.

Om Wilson får rätt så kommer det inte att bli en solig sommar på börsen.

Relaterade artiklar:

En ny riktning i världsekonomin.

ANNONS
ANNONS