Robert Bergqvist, tidigare SEB:s chefsekonom och nu seniorekonom, förväntar sig en fortsatt ”explosiv” börs under lång tid framöver.

ANNONS

I dag är inflation på allas läppar, men det är inflationsförväntningarna som är det centrala och hur dessa utvecklas, enligt Robert Bergqvist som tror att de senaste årens starka börstrend håller i sig länge till.

Det säger han i en lång intervju med Trading Direkt och konstaterar att världens centralbanker nu, om än långsamt, börjar agera på inflationen (se länkar under artikeln).

Exempelvis har USA:s centralbank Federal Reserve, som Dagens PS även rapporterat om, aviserat minst tre räntehöjningar under nästa år – och ytterligare tre under 2023 – samtidigt som stödköpen av statsobligationer ska fasas ut snabbare än vad som sagts tidigare.

Inflationsförväntningarna avgör utvecklingen

Enligt Bergqvist är det hög tid att lägga fokus på inflationsförväntningarna.

”Det är inflationsförväntningarna som kommer att avgöra utvecklingen framöver, själva inflationsutfallen är ’yesterday’s news'”, säger seniorekonomen i Trading Direkt.

ANNONS
ANNONS

Det oroar Robert Bergqvist mer

Robert Bergqvist tonar ned riskerna med inflationen och är mest bekymrad över om det finns tillräckligt med arbetskraft för att täcka behoven på efterfrågan av tjänster på marknaden, det är det som han ”möjligen är lite rädd för”, säger han.

Han ser fortsatta låga räntor framför sig och detta kommer att ge stöd åt börsen, däremot kan få negativ utveckling för pensionerna, resonerar han.

Riksbanken räknar han med kommer att agera tidigare än vad prognoserna visar, men svenska hushåll är samtidigt rustade för att klara ett tuffare penningpolitik och nästa år får svenskarna det bättre, spår proffset.

Tipset: Håll koll på Norge

Hans tips är att glutta på utvecklingen i Norge, som ligger steget före Sverige på penningpolitikens område (se länk under artikeln).

Se hela intervjun med Robert Bergqvist på Trading Direkt där han även ger sin syn på energipriserna och vad som under nästa år kan bli en ”omvärldsrisk”.

Läs också: Norge höjer sin styrränta [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Missa inte: Storbritannien: Oväntad höjning av styrräntan [Dagens PS]

Läs mer: ECB dubblar stödköp för att slippa ”brutal övergång” [Dagens PS]

Läs även: Bankerna vinnare när Fed höjer räntan [Dagens PS]

Läs vidare: Nytt bottenrekord för turkiska liran [Dagens PS]