Den norska centralbanken, Norges Bank, höjer landets styrränta med 0,25 procentenheter till 0,50 procent, enligt ett räntebesked, skriver TT (Svenska Dagbladet). 

ANNONS

En fortsatt stark norsk ekonomi och sjunkande arbetslöshet motiverar höjningen, som kan betraktas som en åtstramning i penningpolitiken.

”Kapacitetsutnyttjandet anses vara över en normal nivå”, skriver Norges Bank i räntebeskedet. Man förklarar också att det här inte är den enda korrigeringen som är på gång – gradvisa räntehöjningar väntar även de kommande närmaste åren.

Den norska centralbanken resonerar kring den ekonomiska utvecklingen, som man tillfälligt tror kommer att dämpas på grund av nya bakslag i coronapandemin. Men sedan tar det snart fart igen, förutspår banken.

Precis som i Sverige driver elpriserna upp konsumentpriserna i Norge, men om man rensar bort för denna faktor ligger inflationen under centralbankens mål. Så har det också sett ut i Sverige under en tid.

Men Norges Bank tror att den importerade inflationen kommer att ge effekter i den inhemska ekonomin i form av större löneökningar och högre underliggande inflation i framtiden, vilket är ett bakomliggande antagande i beslutet.

ANNONS
ANNONS

”Högre räntor kommer också bidra till att motverka uppbyggnaden av finansiella obalanser”, skriver Norges Bank.

Läs också:

Inflation kan ge dyrare bolån [Dagens PS]
Hur länge vågar Riksbanken gasa? [Dagens PS]