Under 2022 avser Fed att höja räntan i tre steg – ett besked som bankerna välkomnar med åtskilliga miljarder i intäkter för ögonen.

ANNONS

Wall Street Journal konstaterar att bankerna inte jämrar sig över den amerikanska centralbankens aviserade räntehöjningar under nästa år.

Fed räknar som Dagens PS rapporterat med att höja räntan i minst tre steg 2022.

USA:s största banker uppges ha ”hungrat efter högre räntor”. Det gör att de kan ta mer betalt för sina lån.

Men någon höjd ränta på inlåning till bankerna, exempelvis sparkonton, är inte att vänta, skriver WSJ.

Drar in miljarder i intäkter

Däremot skriver tidningen att om det så bara blir en marginell höjning av styrräntan från Fed, så är det lika med rejält klirr för bankerna.

Det handlar om ”miljarder dollar i intäkter”, framgår det.

Bankerna ruvar dessutom enligt WSJ på ”gigantiska högar av kontanter som inte ger avkastning”.

Men det har flera banker nu deklarerat att de tänker ändra på när Fed höjer räntan genom att omfördela pengarna till värdepapper när räntorna stiger.

ANNONS
ANNONS

Gott om kontanter för investeringar

Bankjättarna har enligt artikeln mer kontanter än vad Fed har som snabbt kan användas till investeringar. JPMorgan har enligt WSJ sagt att banken har omkring 200 miljarder dollar som kan placeras. Bank of America har nämnt en summa på cirka 350 miljarder dollar.

Förutom ökade lånekostnader för hushåll och intäkter från räntepapper väntas storbankernas aktievinster öka.

När Fed senast höjde räntan i slutet av 2015 ökade räntenettot i USA:s banksektor med 7-9 procent per år under perioden 2016-2018, enligt analytiker på Barclays, skriver WSJ som påpekar att bankerna inte bara genererar vinster när styrräntan justeras upp. ”Högre räntor kan exempelvis trycka ner hypotekslån”.