Trots skyhög inflation har Turkiets centralbank sänkt styrräntan och landets valuta liran noterar ännu ett nytt bottenrekord.

ANNONS

Trots att Turkiet har en inflation på enorma 21 procent, enligt officiella uppgifter, sänker Turkiets centralbank räntan från 15 till 14 procent, berättar nyhetsbyrån AP och konstaterar att Turkiets valuta liran därmed noterar nytt historiskt bottenrekord.

Tidigt på torsdagen handlades liran för 15,60 mot dollarn, 5 procent svagare en vid stängning på onsdagen.

Halva lirans värde borta

Sedan årets början har den turkiska valutan tappat ungefär hälften av sitt värde.

Turkiets centralbank har enligt AP gjort fyra räddningsaktioner till stöd för liran, men trots det har valutaraset fortsatt.

Många invånare sliter nu hårt för att klara sitt uppehälle och köerna ringlar långa utanför butiker som säljer bröd, berättar nyhetsbyrån.

Från oppositionen haglar kritiken mot president Erdogan för misskötsel av ekonomin och krav på att tidigarelägga valet, vilket Erdogan motsätter sig och insisterar på att valet ska hållas som planerat 2023.

Högst okonventionell penningpolitik

Recep Tayyip Erdogan vill öka tillväxten för export och investeringar med låga lånekostnader, vilket är förklaringen bakom centralbankens återkommande räntesänkningar.

Enligt den turkiska presidenten är höga räntor orsaken till inflationen.

ANNONS
ANNONS

Resonemanget och Turkiets penningpolitiska linje ”strider mot konventionell ekonomisk politik”, skriver AP och konstaterar att åtgärden normalt är att höja räntan för att lätta på inflationstrycket.

Läs även: Efter Turkiet – de kan också få valutakris [Dagens PS]

Läs mer: Fritt fall för den turkiska liran – Erdogan: ”Ekonomiskt krig” [Dagens PS]