Fed förutspår tre räntehöjningar under 2022 stod det klart under onsdagen. Samtidigt kommer centralbanken minska sina obligationsköp och införa andra politiska åtgärder som svar på den stigande inflationen.

ANNONS

Federal Reserve kommer börja dra ned på obligationsköpen redan i januari och i slutet av vintern kommer centralbanken sedan att införa den första räntehöjningen – stod det klart under ett möte på onsdagen, uppger CNBC.

Prognosen säger vidare att det blir ytterligare två räntehöjningar under 2022, följt av två under 2023 och lika många året därpå.

”Den ekonomiska utvecklingen motiverar denna utvecklingen av penningpolitiken som kommer fortsätta att stödja ekonomin”, sa Feds ordförande Jerome Powell på presskonferensen efter mötet.

Inflationen spökar

Det är givetvis inflationen som ligger på allas läppar.

Feds kommitté gick ut med uttalandet att ”obalanser i utbud och efterfrågan relaterade till pandemin och återöppningen av ekonomin har fortsatt att bidra till förhöjda inflationsnivåer”.

Kommittén höjde kraftigt sina inflationsutsikter för 2021 från 4,2 procent till 5,3 procent för varor och för nästa år ligger förväntningarna på mellan 2,6 och 2,7 procent.

Inte ”övergående” längre

Fed och Jerome Powell som tidigare benämnt inflationen som ”övergående” har på sistone fått ompröva det uttalandet.

ANNONS
ANNONS

”Det är förmodligen dags att dra tillbaka det ordet och försöka förklara tydligare vad vi menar”, sa Powell förra månaden.

Sedan ett mål där inflationen håller sig runt två procent inte håller tvärvänder Fed nu istället och inför en åtstramningspolitik, vilket är en helt ny bana från den tidigare politiken.

Läs även: Morgan Stanleys vd räntepressar Fed [Dagens PS]