Dagens PS

Nu kommer varslen i industrin

Industrin löneökningar
Industrin stannar in. Foto: Christopher Burns.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 01 mars 2023

Många företag går redan på knäna, pressade av sjunkande efterfrågan och höga priser. Dessutom väntar en tuff lönerörelse med fackens historiskt höga krav.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Ryssland invaderade Ukraina i fjol innebar det lavinartade kostnadshöjningar. Billigt material från öst drabbades av sanktioner, bränslet och elen blev dyrare och en osäker marknad gjorde allt dyrare.

Och nu kräver facken de högsta lönehöjningarna någonsin.

Det upprör arbetsgivarna inom industrin som redan fått säga upp personal.

MISSA INTE: Dråpslaget: Så mycket sänks ränteavdragen i vår

Var femte sägs upp

”70 av våra 350 anställda gör sin sista arbetsdag i mitten av mars”, säger Anders Erdmark, vd på Benders Byggsystem till Tidningen Näringslivet, som ges ut av Svenskt Näringsliv.

Benders leverar byggstommar av betong till fastighetsbyggen. Men byggandet har mer eller mindre stannat av under de senaste månaderna. Särskilt nybyggen, eftersom det inte finns någon marknad för nya hus.Lånen är för dyra tycker bostadsköparna. Priserna är för låga, tycker byggföretagen.

ANNONS

Senaste nytt

Historiska lönelyft

ANNONS

Facken kräver nu 4,4 procents löenförhöjning. Det är det högsta i Sveriges industriavtals historia. Arbetsgivarna har gett med sig på 2 procent, samt ett engångsbelopp på 3000 kronor.

Facken anser att även 4,4 procent skulle innebära en reallönesänkning eftersom inflationen, det vill säga prisökningarna, till följd av världsläget ligger på rekordhöga 10 procent, och att det är ännu värre för vissa varor som exempelvis livsmedel.

Störst utgiftsökning sker dock inom räntekostnaderna, som drabbar bolån särdeles hårt.

2 procent räcker helt enkelt inte, menar industrifacken och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en intervju med Sveriges Radio.

Industrin saktar in av Rysslands invasion

I början av förra året såg Benders Byggsystem fram emot en ljus framtid. Efter en lång pandemi skulle det äntligen bli som vanligt igen.

Men då kom den ryska invasionen av Ukraina.

Priserna skjuter i höjden, räntorna är dyra och de kan inte höja priset för kunderna som redan verkar på en pressad marknad.

ANNONS

“Vår marginal har pressats ner markant av de här höga priserna. I slutet av november tvingades vi varsla och säga upp 70 av 350 anställda. I mitten av mars gör de sin sista arbetsdag, säger Anders Erdmark.

Höjda löner i kollektivavtalet är inte högst upp på Erdmarks önskelista.

“I det här läget är vi extra känsliga för lönehöjningar, efter allt som har varit de senaste åren. Jag är orolig för att ytterligare kostnadshöjningar skulle förlänga och fördjupa den dåliga konjunkturen. Kan vi inte sälja fler projekt kan det leda till ytterligare neddragningar”, säger han.

Läs mer om industrin och läneökningarna:

Sveriges BNP sviker

Byggkrisen i Sverige kommer bli värre innan det blir bättre

Gardell: “Dra åt svångrämmen”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS