”I detta läge ser jag inga argument för att inte alla parter bör dra in svångremmen”, säger Christer Gardell till DN.

ANNONS

Hans aktivistfond Cevian Capital har framskjutande ägandepositioner i flera av Stockholmsbörsens storbolag, som nu ska förhandla med facket om lönerna.

Industrifacken kräver 4,4 procents lönepåslag i ett ettårigt avtal.

Teknikföretagen svarar nu med ett lönebud på 2,0 procent samt en engångsutbetalning på 3 000 kronor i ett ettårsavtal. Det framgick vid en pressträff på onsdagen, skriver Direkt.

Teknikföretagen: Skäl att sätta ner foten

”Vi tycker att situationen är sådan att det finns anledning att sätta ner foten om lönerna den här gången”, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Senast 30 mars ska parterna ha träffat en överenskommelse.

ANNONS
ANNONS

LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger till Dagens Nyheter att det finns en önskan bland medlemmarna om högre löner än vad som nu ligger på bordet.

Tidningen konstaterar att en skenande inflation ”ätit upp åtta år av reallöneökningar”.

Köpkraften för svenskarna uppges vara den svagaste hittills i modern tid.

Christer Gardell kräver återhållsamhet

Finansmannen Christer Gardell manar dock arbetsgivarna att hålla tillbaka löneökningarna.

”Ledningar och styrelser bör vara lika återhållsamma. I detta läge ser jag inga argument för att inte alla parter bör dra in svångremmen – på grund av det exceptionella inflationsläget och för att de anställda gör det”, skriver Gardell, medgrundare i investmentbolaget Cevian Capital, till DN och förklarar i artikeln att bolaget tänker försöka se till att det blir så genom sin makt i börsbolagen.

ANNONS
ANNONS

Tjänstepensionsföretaget Alecta tycker att det vore ”oansvarigt” om lönerna drar i väg för mycket för bolagsledningar, framgår det i tidningen.

Det skulle driva upp inflationen, befarar man, och därför är det viktigt att arvodena är ”rätt”, deklarerar Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta, i artikeln där Folksam menar att det är ”rimligt” att även chefernas löner hålls tillbaka.

Läs mer: Almega: Privata tjänstesektorn tvärnitar [Dagens PS]