Dråpslaget: Så mycket sänks avdragen för ränta i år

Uppdaterad: 06 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023
ränta
Gränsen för ränteavdraget minskas i takt med att boräntorna stiger. Foto: Elisa Ventur

I fjol behövde man 6,7 miljoner i lån för att slå i taket för ränteavdrag. Men taket för avdragen ränta sänks med två tredjedelar under 2023, till 2,2 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Under 2023 på grund av räntehöjningarna som äter en allt större del av hushållsekonomin.

JUST NU: Största gruvaffären i svensk historia

Exempelvis villan i Vallentuna

Fyrbarnsfamiljen som Expressen intervjuat bor i en villa i Vallentuna. De hade en ränta på bolånet på strax över en procent. Men de tvingades nyligen att förhandla om sitt bolån då löptiden gick ut på bolånet. Och räntan fyrdubblades och plötsligt tvingas de betala 30 000 kronor mer.

ANNONS
ANNONS

Sverige sticker ut

I Sverige är det en ganska vanlig historia. Lånen har korta löptider eller – vilket är ovanligt i andra länder, rörlig bolåneränta. Det gör att de svenska hushållen är känsligare än nästan alla andra motsvarigheter i Europa. Kostnaderna stiger hastigare än i resten av världen.

Det innebär dessutom att man passerar en gräns för ränteavdraget.

100 000 kronor i ränta

Tidigare år har man kunnat räkna med ett ränteavdrag på 30 procent om man får ränteutgifter upp till 100 000 kronor per år. Och betalar man mer än så krymper ränteavdraget till 21 procent på de överskjutande tusenlapparna.

Men så höga räntor är det få som betalat på ett år. Ingen behövde bry sig om gränsen. Men nu är det nya tider.

Allt färre kommer kunna göra fullt avdrag, vilket innebär ytterligare sten på bördan för de redan ansatta hushållen.

ANNONS

6,7 miljoner i fjol

Expressen har i en annan artikel intervjuat Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank. För ett år sedan gick gränsen för fullt ränteavdrag vid 1,5 procent av 6,7 miljoner kronor, för den rörliga boräntan.

Bara 2,2 miljoner i år

Nu är snitträntan mer än dubbelt så hög, 3,5 procent. Gränsen för fullt ränteavdrag har därför halverats till blott 2,9 miljoner kronor och om räntan fortsätter uppåt som beräknat till ett nytt snitt på 2,2 procent kommer gränsen sänkas för ränteavdrag till låni 2,2 miljoner kronorsklassen.

Det genomsnittliga bolånet i Sverige ligger på 1,65 miljoner kronor, men eftersom det är ett rikssnitt innebär det i Stockholm och Göteborg bland annat att lånen är betydligt högre.

“Fler slår i taket”

“Allt fler riskerar att slå i taket och det är det sista man vill drabbas av i de här tiderna. Det är främst ett storstadsproblem men det finns alltid områden även i mindre städer med höga bostadspriser, säger Arturo Arques till Expressen.

Svårast är det för de som nyligen köpt bostad och inte gjort bostadskarriär. För några årtionden sedan var det lätt att hitta bostadsrätter som kostade vad man idag skulle kalla för en spottstyver.

Dela lika på räntan

Ett tips för låntagare är att se till att fördela räntekostnaderna mellan partners om man bor tillsammans. Ränteavdraget är nämligen personligt och om lånet står på en person kan man dela på ränteavgifterna mer lika för att på så vis få en större portion ränteavdrag, skriver tidningen.

Läs mer om ränta:

Stagflationen i Sverige

Priserna stiger men oron kvarstår

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.