Byggkrisen i Sverige: "Kommer bli värre"

Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023
byggkris
Den svenska byggkrisen eskalerar och det lönar sig inte längre att bygga nya bostäder, slår branschföreträdare fast. (Foto: TT)

Den svenska byggkrisen eskalerar och det lönar sig inte längre att bygga nya bostäder, slår branschföreträdare fast.

ANNONS
ANNONS

Svenska Dagbladet rapporterar från en branschträff på Grand Hotel i slutet av februari och på samma sätt som svenska hushåll deppar över den egna ekonomin, så är stämningen allt annat än på topp i byggsektorn.

“Det är inte konstigt att inget kommer att byggas, eftersom det i nuläget inte är lönsamt att bygga”, säger Linda Lövgren, senior bostadsanalytiker vid konsultjätten WSP, berättar tidningen.

Hon konstaterar att bostadsförsäljningen har tvärnitat i hela landet.

Affärsområdeschef: Tufft för nyproduktion

I artikeln framgår det att nybyggda hus i dag är mindre värda än vad de kostade att bygga, vilket är exceptionellt.

“Jag tillhör dem som tror att det kommer att bli värre, att det blir tufft för nyproduktionen. Kalkylerna går helt enkelt inte ihop”, säger Stefan Timan, affärsområdeschef för fastighetsförsäljning vid Svefa, och ser att varslen ökar i byggsektorn.

Det är kör i vägg och från politiskt håll kommer inga löften om att sälja mark till lägre pris, vilket skulle dämpa smällen för byggbranschen som i stället får hoppas på en lågkonjunktur som resulterar i billigare byggmaterial och arbetskraft, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Orosmolnen hopar sig i byggkrisen

Som om inte det här räckte spår Boverket att det svenska bostadsbyggandet faller mer än tidigare prognos, och då räknade man med en inbromsning på hela 55 procent av antalet byggstarter från 2021 till 2023, uppger SvD.

Men nu lutar det alltså åt att raset blir större än så.

Utöver det är oron påtaglig för finansieringen i de befintliga fastighetsbestånden. Risken är uppenbar för nedgångar i fastighetsvärdena, däribland i centrala Stockholm, enligt artikeln.

Läs mer: Larm: Varselstorm hotar svenska byggföretag

Missa inte: Varslen flest i Sveriges tillväxtmotor Stockholm

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.