Finanschefen på banken för årtiondets största bankkrasch, SVB, har också varit finanschef på banken för årtusendets största bankkrasch, Lehman Brothers, visar det sig.

ANNONS

Joseph Gentile är möjligen inte ett namn man hört så många gånger. De flesta har kanske aldrig hört det alls. Men så heter finanschefen för den nu krisande Silicon Valley Bank, som togs över av amerikanska myndigheter på fredagen och som skapat den största finanskrisen sedan 2008 inom amerikanska börsen. Och det skapar chockvågor över hela planeten. Nu senast har asienbörserna fått hicka av de krisande bankerna i USA.

MISSA INTE: Guldet rusar i pris efter bankkollapsen [Dagens PS]

Detta har hänt på SVB

Silicon Valley har tagit små techbolags pengar och plöjt ner dem i långsiktiga fonder utan en tanke på att de små företagen skulle kunna behöva ta ut sina pengar. Och när de försökte det på grund av det ekonomiska läget i världen förra veckan, så gick det helt enkelt inte. Silicon Valley Bank hade inte några pengar att betala ut, paniken spred sig och tusentals miljarder har gått upp i rök världen över som följd.

Chefen på Lehman Brothers…

Joseph Gentile heter också finanschefen som orkestrerade Lehman Brothers förehavanden på det tidiga 2000-talet. Ni vet, banken som gick under med buller och bång eftersom de spelat på lotto med de amerikanska hushållens bolån.

Eftersom det är samma person.

Finansbankerna skapade en enorm bolånebubbla som sedan raderade miljard efter miljard för företagen och hushållen som inte kunde betala tillbaka.

Det gjorde också att de amerikanska skattebetalarna var tvungna att gå in med stora belopp för att rädda bankerna.

Var det hans fel?

Vissa menar naturligtvis att mannen Joseph Gentile är skurken i dramat – som dirigerat två stora banker och hela värdssamfundets samlade ekonomier ner i avgrunden likt Råttfångaren från Hameln, som fick alla att dansa efter sin pipa.

De anser att han inte borde getts en andra chans efter att ha kört Lehman Brothers och ekonomin rakt in i en vägg 2008.

ANNONS
ANNONS

Men andra menar att det bara är ett sammanträffande och att Joseph Gentile bara är en liten kugge i ett stort maskineri och som bara råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Två gånger.

Läs mer om SVB:

5000 miljarder har nu gått upp i rök [Dagens PS]

Asienbörsen gungar efter bankkollapsen [Dagens PS]