Inflationen skenar vidare i Sverige. Men det finns vissa saker som vi helst inte vill vara utan, som solresor i sommar. Helt otänkbart menar en ekonom som uppmanar oss att istället tänka om.

ANNONS

Solresa till Medelhavet i sommar. Låter det skönt? Ja för många svenskar är det en sak som de vill fortsätta att boka, oavsett vilken nivå inflationen nu har stigit till.

Otänkbart att boka solresor

Problemet med inflationen, för att inte tala om räntorna som är på väg upp, är saker som inte riktigt har sjunkit in ännu för många, menar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken. Att ens tänka på att boka den där solresan i sommar ”borde vara otänkbart” menar han, enligt Svenska Dagbladet.

”Det behövs större beteendeförändringar nu för att bryta de gamla vanliga mönstren. Jag tror fortfarande att vi har lång väg att gå där”, säger han vidare.

Enligt Magnus Hjelmér är det många som egentligen inte har råd med sådana resor utan de tömmer istället alla möjliga konton för att trolla fram pengar. Höga elpriser, höga matkostnader, höga bolån. Det blir allt dyrare att leva, men många verkar leva kvar i hur det såg ut tidigare.

”Vi har haft en lågräntemiljö och reallöneökningar i massor av år som har byggt en större medelklass. Det är svårt att vänja sig av med den konsumtionen.”

Börja tänka smart

Nu uppmanar han alla att börja tänka smart och inte leva slösaktigt, och till exempel handla matvaror efter vilken säsong de är i.

ANNONS
ANNONS

Även om inflationen går ner till sommaren som vissa ekonomer förutspår så är det viktigt att se längre än så där ”det gäller att inte bara fokusera på ekonomin fram till sommaren, utan att också fundera på vad som händer efter sommaren”.

Läs även: Riksbanken verkar följa efter ECB-höjning [Dagens PS]