Ny forskning visar att vanligt toalettpapper kan vara en bidragande faktor till PFAS – den eviga kemikalieblandningen som dödar natur och skadar människor.

ANNONS

Vi européer använder uppåt tusen kilometer toalettpapper under en livstid.

MISSA INTE: IMF varnar för Sverige [Dagens PS]

184 miljoner rullar

Varje år produceras 184 miljarder rullar med toalettpapper världen över för att förse oss med den nödvändiga varan. Det kräver livet på 700 miljoner träd. Men det kan vara ett litet klimatavtryck i jämförelse med vilka kemikalier som pappret behandlas med och sedan hamnar i naturen och dricksvattnet.

De flesta av oss har redan PFAS-kemikalier i kroppen. Och det kan vara toalettpapprets fel, visar det sig enligt ett forskningsteam på Floridas universitet.

”Vi frågade oss själva vad kemikalierna användes till och en produkt är papper. Därför har vi undersökt toalettpapper” sade Timothy Townsend, professor vid universitetet och författare till rapporten.

Det skriver EUobserver som intervjuat forskaren.

43 PFAS i toapapper

Forskargruppen har hittat 34 olika sorters PFAS-kemikalier i toapapper som de hittat i avloppsvattnet i Afrika, Europa och de amerikanska kontinenterna.

ANNONS
ANNONS

PFAS står för polyfuoroalkylsubstanser, och är en stor grupp kemikalier som alla har gemensamt att de bryts ner långsamt. De stannar i vatten och jord i århundraden.

9000 sorters evighetskemikalier – minst

Det finns 9 000 olika kemikalier enligt amerikanska myndigheter som ryms inom PFAS-begreppet.

De flesta PFAS-kemikalier är oreglerade, men två av dem är förbjudna i EU.

PFAS-kemikalier används bland annat för blekning, vätskeresistens och andra fiffiga användningsområden och har förekommit i konsumtionsvaror sedan 1940-talet.

Kemikalierna har förekommit i brandsläckare, matförpackningar, pizzalådor, teflonpannor, smink, tandtråd och toalettpapper, för att nämna några produkter.

Trots att PFAS inte finns i naturen förutom när människor placerat dem där, så finns de i så gott som varje människa på jorden idag.

Kan flyga

Det mesta av kemikalierna sprids via vatten. Men de kan också flyga hela vägen till atmosfären.

Det visar studier vid Stockholms Universitet.

ANNONS
ANNONS

Det händer när PFAS-kemikalier i vågorna bildar bubblor som stiger när de träffar land.

PFAS-kemikalierna kan ha steriliserande effekt på människor och djur, kan orsaka cancer och påverka hormonerna. Det säger iallafall Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA i Helsingfors.

I EU ska 20 miljoner ha utsatts för skadliga nivåer av evighetskemikalien i dricksvattnet, enligt svenska Kemikalieinspektionen.

Läs mer om PFAS:

Bolagsjätten slutar tillverka evighetskemikalierna [Dagens PS]

3M döms för kemikalierna [Dagens PS]