De svenska hushållens förväntan på bopriserna vänder upp från låga nivåer i början av 2023, visar SEB:s boprisindikator.

ANNONS

”Även om det mesta talar för att de privatekonomiska utsikterna kommer bli tuffare innan de blir bättre kan det vara starten på en stabilisering av såväl förväntningar som priser”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Boprisindikatorn ökar med 15 enheter i januari, från minus 36 till minus 21.

På regional nivå ligger indikatorn mellan minus 14 och minus 33 enheter.

Hushållens förväntningar på styrräntans nivå om ett år minskar något från föregående månad och ligger nu på 3,19 procent, en nedgång med 0,02 procentenheter.

Tror bopriserna stiger, men även räntan

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ökar jämfört med förra månaden och ligger på 9 procent.

”Med en månad kvar till årets första räntebesked är hushållens förväntansbild tydlig – räntehöjningarna är inte över. Men det signalerar också att man tror att räntetoppen är nära, vilket innebär att boendekostnaderna sannolikt stabiliseras under vårkanten och därmed ger stöd åt en långsam återhämtning av bostadspriserna under andra halvåret av 2023”, fortsätter Américo Fernández i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

SEB:s senaste boprisindikator baseras på cirka 1 000 webbintervjuer som genomfördes under perioden 27 december till 3 januari.

Läs även: 2023 rivstartar med rekordstort villautbud [Dagens PS]