Nu sjunker kilopriset på kaffe rejält hos de stora livsmedelskedjorna, enligt Matpriskollen. Priserna kan sjunka uppemot 10 kronor per kilo. 

ANNONS

Det stigande kaffepriset har väl knappast undgått någon de senaste månaderna. Under hösten 2022 låg priset riktigt högt och ett kilo kaffe kostade då mellan 120 och 150 kronor.

Men nu kommer äntligen ett glädjebesked för alla koffeintörstande kaffedrickare i landet: priserna sjunker rejält. Det rapporterar Aftonbladet. 

Enligt den oberoende sajten Matpriskollen sjunker kilopriset på kaffe med uppemot 10 kronor hos de stora butikskedjorna. Det innebär även att det kommer att dyka upp fler erbjudanden på kaffe i butikerna.

”Det är de ordinarie priserna som sänks. Vi kan vänta oss att extrapriserna följer med ned nu”, säger Ulf Mazur, som är grundare och vd för Matpriskollen, i en intervju med TT.

”Prissänkningen är omkring 10 kronor per kilo i de flesta fall, och den som saknat extrapriserbjudanden på kaffe behöver inte vänta särskilt länge till”, enligt Mazur.

ANNONS
ANNONS

Därför sjunker priset

Anledningen till att priserna kan variera på det här viset är att kaffe handlas på kaffebörsen.

”Kaffet lever sitt eget liv, med priserna på kafferåvaran som handlas på börserna och som varierar, och så dollarkursen”, säger Ulf Mazur på Matpriskollen..

Priserna är också beroende av hur skördarna ser ut – och just nu har skördarna i Brasilien blivit bättre än väntat. Samtidigt har efterfrågan minskat, vilket har bidragit till att lagren har kunnat växa. På så vis faller priserna på kaffe för konsumenterna.

Det sänkta priset kommer med all säkerhet att ligga stabilt i åtminstone ett par månader, eftersom kaffepriserna justeras fem gånger per år.

Priserna på flera andra livsmedel kommer dock att fortsatt vara höga, enligt Matpriskollen.

Läs även:

ANNONS
ANNONS

Galna prisökningar på kaffe, apelsiner och margarin [Dagens PS]

Här är årets nya glassar [Dagens PS]

Netflix inför ny avgift – så drabbas du [Dagens PS]