Dagens PS

Harald Mix öppnar för börsnotering av Carnegie

Carnegies storägare Harald Mix tycker att noteringsklimatet börjar att ljusna och öppnar nu upp för en notering av den klassiska finbanken.
Carnegies storägare Harald Mix tycker att noteringsklimatet börjar att ljusna och öppnar nu upp för en notering av den klassiska finbanken.(Foto: Pontus Lundahl/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Noteringsmarknaden har börjat tina upp efter flera år i dvala. Finbanken Carnegie kan vara nästa börskandidat avslöjar nu storägaren Harald Mix.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan blev det klart att Carnegie fonder förvärvar Didner & Gerges fondverksamhet och därmed bland annat tar över deras klassiska Sverigefond.

Flera storaffärer

Det är inte den enda affären som Carnegie genomfört på sistone.

I höstas förvärvades Erik Penser Bank och på sensommaren avslöjades att Carnegie startat igång en egen nätmäklare med flera Avanza-avhoppare vid rodret.

Harald Mix: “Jag har bara en enda aktie”

Riskkapitalisten Harald Mix har satsat allt på de egna företagsbyggena. Men nu avslöjar han att en utomstående aktie trots allt har kvalat in bland hans egna investeringar.

“Det vore väl fel av mig att säga att jag inte tror det påverkar värderingsmultiplarna positivt”, säger Harald Mix, grundare av riskkapitalfirman Altor som sedan 2012 är ensam ägare till Carnegie, om nätmäklarsatsningen med namn Montrose i en intervju med Di.

Men varför är värderingsmultipel av intresse för Harald Mix?

Jo det är faktiskt inte helt osannolikt att Carnegie inom kort kan annonsera en börsentré. Det berättar Harald Mix i samma intervju.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Ljus i tunneln” enligt Harald Mix

“Vi tycker att en ledande börsaktör skulle kunna passa på börsen”, berättar Altors storägare för Di och tillägger att det var något som övervägdes redan 2021 när noteringsmarknaden var som hetast.

Så här i efterhand är han dock glad att man valde att inte trycka på IPO-knappen givet de skakiga börsårs som sen följde.

“Det var väl bra att vi inte gjorde det när det var som mest hajpat. Någonstans vill man se till att skapa en bra eftermarknad och man kan konstatera att 2021 var över trendlinjen”, resonerar Mix till Di.

Någon exakt tidpunkt för en notering vill Carnegies storägare inte binda sig vid.

”Man måste också vara lite realistisk för vad som är bra tidpunkt för att exempelvis göra en notering”, säger han med åsyftning på marknadsläget. Framtiden får utvisa hur omvärlden utvecklar sig. Men man kan väl säga att marknaden har visat tecken på ljus i tunneln”, siar han.

Läs mer:

Han ska göra stålindustrin grönare. Dagens PS

ANNONS

Brittiskt godkännande för Klarna – då sker börsnotering. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS