Dagens PS

Ras på Parisbörsen efter Macrons EU-besked

Bistra miner på president Emmanuel Macron i Frankrike efter gårdagens EU-valresultat och morgonens röda öppning på Parisbörsen.
Bistra miner på president Emmanuel Macron i Frankrike efter gårdagens EU-valresultat och morgonens röda öppning på Parisbörsen. (Foto: Ludovic Marin/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Europas börser vaknar upp på rött efter gårdagens EU-val. Parisbörsen faller mest i hela EU i öppningen efter Emanuel Macrons oväntade drag att utlysa nyval.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultatet från EU-valet tycks landa i en andra mandatperiod med ungefär den typ av majoritet som senaste femårsperioden. Det vill säga med höger-gruppen EPPs Ursula von der Leyen som ordförande i en koalition med den socialdemokratiska och liberala gruppen.

Högerframgångar i flera stora länder

Partierna till höger om EPP har som grupp inte vuxit på EU-nivå som vissa mätningar visade innan valet men mönstret skiljer sig åt mellan olika länder.

I Tyskland blev exempelvis nationalistiska AFD näst största parti med 16,5 procent av rösterna. De tre regeringspartierna fick totalt ihop strax över 30 procent enligt AP. Tyska DAX-index backar nära 0,8 procent i linje med börserna i Europa som helhet.

I Italien knep sittande premiärministern Giorgia Melonis nationalistiska högerparti Italienska brödraskapet 28,8 procent av rösterna enligt den senaste räkningen som Reuters refererar till. I Italien backar också börsen omkring 0,9 procent.

Även i Sverige, där Miljöpartiet och Vänsterpartiet blev stora vinnare tvärsemot mönstret i Europa, backar Stockholmsbörsen. Minus 0,6 var det breda indexet på ett ungefär 30 minuter in i handeln.

ANNONS

Senaste nytt

Parisbörsen sämst i EU

Mest dramatiskt blev valnatten i Frankrike där nationalistiska Le Pen vann över 30 procent av de franska väljarnas röster. Dubbelt så många som sittande president Emmanuel Macrons parti LREM.

ANNONS

“Jag har hört ert budskap, er oro och jag kommer inte lämna den obesvarad” sa den sittande franska presidenten enligt AP i samband med att han utlysta ett överraskande nyval redan timmar efter att valresultatet stod klart.

Beskedet fick Parisbörsen att öppna på illrött i morse. Som mest var indexet DJ France ned över två procent och handlas en halvtimme in i handeln strax under den nivån, klart sämst i EU.

Sämst går Aeroports de Paris som sjunker omkring sju procent. Även flera banker som Societe de Generale och Credit Agricole backar runt fyra procent.

Bäst av EU-börserna ser i skrivande stund Portugal och Danmark ut att gå som är precis under nollan efter den första timmens handel.

Läs mer:

Rysk påverkan går på högtryck inför EU-val. Dagens PS

Så påverkas börsen av sommarens val i Storbritannien. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS