Dagens PS

Ny statistik: Ekonomin krymper i Sverige

ekonomin krymper
SCB släpper ny statistik om Sverige, och det går inte så bra. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Det går inget vidare för Sverige – ekonomin krymper, industrins produktion faller, och det gör också industrins orderingång. Även hushållens konsumtion faller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges ekonomi minskade 0,7 procent i april jämfört med föregående månad, enligt ny preliminär från Statistiska centralbyrån (SCB).

Baseras på begränsat underlag

SCB:s månatliga BNP-indikator ska ge en tidig bild av utvecklingen för BNP, och baseras på ett mer begränsat underlag än de ordinarie kvartalssiffrorna.

”Aktiviteten i den svenska ekonomin försvagades något under det andra kvartalets första månad. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion och en något svagare produktion i näringslivet”, säger Melker Loberg, nationalekonom på SCB i ett pressmeddelande.

Jämfört med april för ett år sedan var BNP oförändrad.

Fler tunga siffror om att ekonomin krymper

SCB släpper samtidigt fler siffror som är negativa signaler om den svenska ekonomin. Industrins produktion minskade med 4,4 procent i april 2024 jämfört med motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal.

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet minskade med 0,4 procent i april 2024 jämfört med mars 2024 i säsongrensade tal. Jämfört med april 2023 minskade produktionsvärdeindex med 1,4 procent.

ANNONS

Tappet för industrins orderingång var 8,3 procent jämfört med mars i säsongsrensade tal. Mot april i fjol minskade orderingången med 15,8 procent.

Hushållens konsumtion faller också, med 0,4 procent i april 2024 jämfört med mars 2024, i säsongrensade tal. Detaljhandel med brett sortiment mest livsmedel och dryck var den bransch som påverkade mest negativt enligt SCB, ned 1,4 procent i fasta priser.

Läs även: Ekonomen: “Stora skulder? Inget att bry sig om” (Dagens PS)

Läs även: Fler bostadsrätter landar hos Kronofogden (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS