Dagens PS

Matjättar sprider farliga recept – kan leda till förgiftning

sardiner
Att lägga in sardiner är ingen bra idé om man inte har full koll på vad man håller på med. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 okt. 2023Publicerad: 02 okt. 2023

Livsmedelsverket har hittat farliga matrecept på stora livsmedelskedjors sajter. Experter varnar för att det råder stor okunskap hos många som publicerar recept på nätet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det kan bli riktigt farligt. Man har ju ett ansvar om man tar fram ett recept och delar med andra”, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket, till Sveriges Television.

Lägger ut farliga matrecept på nätet

Livsmedelverkets experter har granskat matrecepten som matkedjor, receptsajter och influencers lägger ut, och kommit fram till att jättar som till exempel Coop ibland har recept som Livsmedelsverket klassar som potentiellt farliga.

Det handlar om att det genom de höga matpriserna har blivit populärt för många att lägga in sin egen mat, men det kan då leda till botulism, som är en sällsynt men samtidigt livshotande förgiftning.

“För att förhindra förgiftning måste det vara tillräckligt surt, salt, sött, torrt och kallt”, säger Åsa Rosengren vidare.

ANNONS

Senaste nytt

Dog av förgiftning

I Sverige har det dykt upp runt ett fall av botulism om året det senaste decenniet, men i Frankrike dog nyligen en person och 15 skadades sedan de hade ätit oljeinlagda sardiner, eftersom nervgiftet botulinumtoxin kan bildas i just oljeinläggningar.

Ett vanligt fel som Coop och andra uppger på sina sajter är att inläggningen kan förvaras i rumstemperatur eller att den inte är tillräckligt sur för att förhindra tillväxt av giftet. Coop har plockat bort receptet som de hade på smaksatt olivolja, och har sedan dess lovat att de även ska se över sina övriga recept.

ANNONS

Allvarlig risk

Trots att risken är väldigt låg så trycker Livsmedelsverkets Åsa Rosengren på vikten att ta det hela på största allvar eftersom “följden är katastrofal för den som drabbas”.

“Så vi vill undvika det här till varje pris.”

Läs även:

Coop expanderar hårt för att vinna matpriskriget – Dagens PS

Priset på livsmedelsvaror stiger – förvärrar inflationen – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS