Dagens PS

Priset på livsmedelsvaror stiger – förvärrar inflationen

kakao
Priset på kakao har ökat rekordsnabbt på sistone. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Priset på en rad mjuka råvaror som kakao och socker fortsätter att stiga och det förvärrar läget för inflationen. Livsmedelsföretagen lägger över kostnaderna på kunderna som får ta smällen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationstrycket minskar men läget är fortfarande komplicerat eftersom priserna för många mjuka råvaror, som en rad livsmedel, fortfarande stiger och därmed förstör för prisutvecklingen, berättar CNBC.

Priset på både socker och kakao har skjutit i höjden under året, bland annat på grund av dåliga skördar.

Sämre klimat leder till högre priser

Klimatförändringar ställer till det med odlingar och skördar, där apelsinodlingar har drabbats hårt i bland annat Brasilien och Mexico – vilket leder till högre priser för apelsinjuice på butikshyllorna i USA. Samtidigt har Floridas odlingar på egen hand slagits ut av stormar.

Priset på kött stiger vidare i USA eftersom ett varmare klimat gör det svårt för bönder att hålla stora hjordar av nötkreatur, när betet har blivit lidande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Livsmedelspriser ställer till det för inflationen

Den som trodde att alla priser håller på att minska får därmed tänka om, sådan vissa livsmedelspriser alltså fortsätter upp.

“Mjuka råvaror är mycket känsliga för väderförändringar, vilket kan störa produktionen”, säger Darwei Kung, chefen för råvaror på DWS.

“Det är därför vi ser att priset går upp, och det finns ingen kortsiktig lösning eftersom människor inte kan producera hur mycket som helst.”

Kunderna får ta smällen

Kärninflationen i USA, som inte inkluderar livsmedel och energy, låg i augusti på 4,3 procent. Men på många varor ligger siffran alltså betydligt högre än så, och eftersom livsmedelsbolagen ofta inte vill ta den höga kostanden själva så lägger de över den på kunderna.

“Vi har massor av inflation och prissättning – där konsumenten känner den prissättningen”, uppger Unilevers finanschef Grame David Pitkethly.

Läs även:

Överraskande fall i svensk inflation – Dagens PS

Champagne – nu har inflationen även nått hit – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS