Kina ser ut att retirera från sin stränga covid-politik och öppna för kreditgivning igen för sin svårt stukade fastighetsmarknad.

ANNONS

The Economist berättar att Kinas ledare signalerat ”en taktisk reträtt på båda fronterna”.

För investerare är det ett välkommet besked, även om det är för tidigt att ropa hej.

I artikeln framgår det dock att kinesiska tjänstemän den 11 november presenterade 20 åtgärder som syftar till att lätta på noll-covid-politiken.

Ett par dagar senare, den 13 november, kom uppgifter om att Kinas centralbank och banktillsynsmyndighet hade 16 åtgärder på gång för att underlätta för kreditgivning och minska kreditåtstramningarna för den hårt ansatta fastighetssektorn.

Det talas om att återuppta avstannade projekt och samtidigt förhindra fler inställda betalningar och i förlängningen konkurser i fastighetsbranschen.

Radikal och historisk förändring

”Tillsammans innebär åtgärderna den största förändringen i det kinesiska beslutsfattandet på flera år”, skriver The Economist.

ANNONS
ANNONS

Beskeden har överraskat finansmarknaden och satt positivt börsavtryck, exempelvis uppges Hang Sengs China entreprise-index för noterade fastlandsföretag ha stigit 21 procent hittills under november.

Även andra kinesiska börsindex har rekylerat upp.

Kinas nolltolerans till covid-viruset har som bekant inte bara hämmat landets inhemska ekonomi.

Det har också försvårat problemen i den globala leveranskedjan och lett till minskad produktion och försäljningar för globala företag när fabriker och ibland hela megastäder i Kina stängts av för att hindra smittspridning och nya utbrott av covid-19.

Lagt krokben för sig självt

På samma sätt har de stenhårda restriktionerna med kraftiga begränsningar av finansiering för Kinas fastighetssektor drabbat landets ekonomiska tillväxt.

Landet har, så att säga, ställt till det för sig självt.

Investerare gläds nu åt de åtgärder, totalt 36 till antalet, som Kinas beslutsfattare aviserat för att bryta en negativ spiral.

ANNONS
ANNONS

The Economist betonar dock att mycket fortfarande är osäkert.

Läs mer: Apples leverantör trött på Kina – flyttar till Indien [Dagens PS]

Läs även: Tysk minister vill stärka band till Kina [Dagens PS]

Läs också: Allt fler svenska företag fimpar Kina [Dagens PS]