ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Snabb tillväxt i Kina men prognosen dyster

Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022
Kina
Kinas tillväxt under tredje kvartalet överraskar, men prognosen om utsikterna framöver är dyster. (Foto: TT)

Kinas tillväxt under tredje kvartalet överraskar, men det är ändå grus i maskineriet och framtidsprognosen är mörk.

ANNONS
ANNONS

Under årets tredje kvartal växte ekonomin i Kina med 3,9 procent, det vill säga under perioden juli-september.

Det berättar Reuters med hänvisning till statlig statistik och konstaterar att återhämtningen i BNP-tillväxten i världens näst största ekonomi därmed gått snabbare än väntat.

Tillväxten i ekonomin överträffar även prognosen som låg på 3,4 procent.

Och i andra kvartalet var den ekonomiska tillväxten endast 0,4 procent, som en jämförelse.

Oavsett den positiva siffran nu står Kina inför en rad utmaningar och en mer stabil ekonomisk återhämtning på lång sikt är inte i sikte, enligt nyhetsbyrån.

Det sätter käppar i hjulet för ekonomin

Det som ställer till det för Kina, framgår det, är de fortsatta covid-19-restriktionerna, den djupa nedgången på fastighetsmarknaden och de globala recessionsriskerna.

När det gäller Kinas hårdföra nolltolerans till covid sitter Xi Jinping, som driver den linjen med järnhand, kvar vid makten.

Det stod klart när kommunistpartiet avslutade sin 20:e nationella kongress i huvudstaden Peking i helgen där det rensades upp ordentligt i ledningen till Xi Jinpings nya laguppställning.

Xi Jinping omvaldes för en tredje femårig mandatperiod och är därmed landets längste härskare efter Mao Zedong.

Investerare fruktar att Kinas president nu ökar sin ideologiskt drivna politik på bekostnad av den ekonomiska tillväxten, skriver Reuters.

“Det finns inga utsikter att Kina kommer att lyfta sin noll-COVID-politik inom en snar framtid”, säger Julian Evans-Pritchard, senior Kina-ekonom på Capital Economics, till nyhetsbyrån.

I Hongkong sjönk aktier dramatiskt under måndagsmorgonen, svensk tid, till de lägsta nivåerna på 13 år medan landets valuta backade till 15-årslägsta på grund av oron för Kinas ekonomi.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här