Dagens PS

Allt fler svenska företag fimpar Kina

Allt fler svenska bolag lämnar Kina
Svenska bolag blir allt mer tveksamma till affärer med Kina. Förutom utmaningarna kring det politiska landskapet så följer nu svenska bolag den internationella trenden med "reshoring" vilket bekräftas i en färsk undersökning från Business Sweden. (Foto: Unsplash/montage)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

De senaste tre åren har 20 procent av de svenska företagen minskat sina inköp och leveranser från Kina. Orsaken är kostnadsökningar i Kina, långa leveranstider samt politik.

ANNONS
ANNONS

Trenden bekräftas från en färsk undersökning från Business Sweden

Vart fjärde företag som gör affärer med Kina tvekar

Och det är inte bara svenska företag som drar ned i. Enligt en undersökning, som tidigare presenterats här i Dagens PS, så funderar 25 procent av utländska tjänste- och tillverkningsföretag med produktion i Kina på att stoppa investeringar och eller flytta verksamheten till andra marknader

Kännbart tapp för Kina

Och den här flyttvågen har redan börjat. I USA prognostiserar ReshoringInitiativ att 350 000 jobb kommer att omlokaliseras till USA under 2022 (se diagram nedan).

Graf sidan ökad reshoring från Kina

Reshoring, eller återflyttning av tillverkning från lågkostnadsländer till platser nära eller i det ursprungliga tillverkningslandet är en trend under kraftig utveckling enligt denna graf.

Det är rekord och 300 000 fler än för tio år sedan. Och en gissning är att merparten kommer från Kina.

USA har mest produktion i Kina av alla länder så fortsätter den här trenden kommer det att bli ett kännbart tapp för den kinesiska ekonomin.

ANNONS

Dåliga nyheter för Kinafonder

För investerare i Kinafonder är det här dåliga nyheter. Nu är det inte bara politisk osäkerhet som grumlar sikten.

Relaterade artiklar:

Goldman Sachs: Lita på realräntan. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS