Ett historiskt stort tillslag med smugglad kvicksilver i Peru visar på hur omfattande den illegala guldutvinningen i Amazonas är.
Historisk kvicksilverhärva avslöjar illegala guldgruvor i djungeln


Mest läst i kategorin
I Peru har tullen gjort ett historiskt stort tillslag av smugglad kvicksilver. Metallen är en viktig komponent i den illegala utvinningen av guld i Amazonas.
Ungefär fyra ton av den farliga metallen har beslagtagits av landets tullmyndighet, SUNAT, enligt en rapport från miljöorganisationen Environmental Investigations Agency (EIA). Det skriver AP News.
Missa inte:
Rekordstort intresse för guld, silver och platina. Dagens PS
Över tid tror man att nätverket bakom kan ha smugglats närmare 200 ton kvicksilver de senaste sex åren som i sin tur skulle beräknas ha använts för utvinning av guld till ett värde om cirka 8 miljarder dollar.
Lukrativ industri i djungeln
Verksamheten med att smuggla kvicksilver har skett från gruvor Mexiko till länder som Peru, Colombia och Bolivia. Kvicksilver har blandats med andra material och sen skeppat det vidare med falsk dokumentation för att sedan “försvinna” in i djungeln.
Kvicksilver har länge använts inom guldindustrin då den flytande metallen bildar amalgam med guld som sen är lättare att samla in för att vid ett senare tillfälle kunna separeras igen via upphettning.
Till stor del har handeln sporrats av ett stigande guldpris som gjort att priset på kvicksilver skjutit i höjden. Priset på kvicksilver har som mest legat på 330 dollar kilot, vilket är ungefär 400 gånger mer än vad man får betalt för metallen i Mexiko.
Med förödande konsekvenser
Enligt EIA bidrar den illegala gruvdriften till att ge inkomstkällor för den organiserade brottsligheten som i sin tur använder sig av inkomsterna för att stödja sin handel med droger.
Men användandet av det giftiga kvicksilvret ger också stora negativa effekter på miljön i de områden där guldgrävandet sker.
Läs även:
3 500 år gammal stad upptäckt – kan avslöja Amerikas urcivilisation. Dagens PS
Utsläpp av kvicksilver i vattnet kan påverka utvecklingen hos barn, påverka kognitiva förmågor samt ha flera andra negativa hälsoeffekter. Hela områden och floder lämnas obeboeliga på grund av utsläppen.
Colombia är till exempel en av världens största utsläppare av kvicksilver. Här släpps det årligen ut cirka 150 ton, där huvuddelen är kopplad till illegal gruvdrift. I staten Madre de Dios, den del av peruanska Amazonas som påverkats mest av guldutvinningen ligger luftutsläppen av kvicksilver 5,5 gånger över WHOs säkerhetsnivåer.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.