Dagens PS

Förvaltaren ser 30 procents uppsida: "En världsledande position"

Swedbank
Swedbanks kapitalförvaltare Anton Saks ser att makro just nu styr börsen i väntan på rapportperioden men har ändå två konkreta aktiecase att tips om. (Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Swedbanks kapitalförvaltare Anton Saks har plockat fram två intressanta aktier där han ser potential just nu. Samtidigt är det fokus på makrostatistik enligt Swedbank-förvaltaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är relativt lugnt på börserna innan rapportsäsongen startar om en månad enligt Anton Saks på Swedbank.

“Tyskland behöver räntesänkningen”

Det säger kapitalförvaltaren till storbankens egen börssajt Aktiellt som tar tempen på hur experten ser på börsklimatet just nu.

“I glappet mellan rapportperioderna brukar fokus ligga på makroekonomisk statistik”, säger Anton Saks och fortsätter:

“Man kan notera att räntesänkningen som kom nu är välbehövlig för vissa länder i Europa och framför allt för dragloket Tyskland. Detaljhandelsförsäljningen i Tyskland var återigen svag och industriproduktionen likaså. Tyskland behöver således kanske räntesänkningar mer än något annat land just nu”.

Även om det är lite tunt på bolagsnyheter för tillfället så har kapitalförvaltaren två aktietips att dela med sig av.

“En aktie som har varit lite i ropet den senaste tiden har varit Boliden (börskurs Boliden) som gick väldigt starkt på stigande koppar- och zinkpriser och toppade kortsiktigt över 380 kr i slutet av maj och sedan dess kommit ned knappt 10 procent igen. Långsiktigt ser det bra ut när det gäller efterfrågan på koppar från bland annat elbilsproduktionen”, tipsar Anton Sak.

ANNONS

Senaste nytt

Förvaltaren: “Gynnas av att gruvindustrin utvecklas väl”

ANNONS

Aktie nummer två är också kopplad till gruvor och råvaror.

“En annan aktie som följt lite samma utveckling och kommit ned är Sandvik (börskurs Sandvik) där vi i april höjde riktkursen från 235 kr till 280 kr. Företaget gynnas av att gruvindustrin utvecklas väl, där Sandvik har en stark och världsledande position”. resonerar Swedbanks kapitalförvaltare.

Sandvik handlas i skrivande stund för 219 kronor vilket ger en uppsida på 30 procent till storbankens nya riktkurs.

Annars kommer börsklimatet styras mycket av hur kommande veckors makrostatistik faller ut.

“Vi får se vad den amerikanska centralbanken Fed säger nästa vecka när de har möte. I Sverige, liksom i Europa, sjunker inflationen och räntesänkningstrenden har nu påbörjats. Samma sak kom även från Kanada under veckan som påbörjade resan söderut för sina räntor. Kommer trenden hålla i sig eller finns det något som kommer att störa denna trend? Det är väl det som är den stora frågan framöver”, avslutar Anton Saks.

Läs mer:

Två nya fastighetsfavoriter hos Handelsbanken. Dagens PS

Så viktar Swedbank om sin fokusportfölj. Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS